KRISTIANSAND: — Jeg har ikke tro på et kristent parti uten en klar kristen bekjennelsesplikt og forankring. Da KrFs strategiutvalg med Dagrun Eriksen i spissen vedtok enstemmig å fjerne bekjennelsesplikten, og sentralstyret senere gjorde det samme, hadde jeg fått nok og meldte meg ut av partiet, forteller Terje Simonsen , grunnleggeren av "De kristne".

Besøket i Kristiansand er del av en turné. 20 steder landet rundt står på programmet.

terje simonsen.jpg Foto: Ove Olderkjær/Bergens Tidende

— I første omgang er målet å få dannet initiativgrupper som kan bli forløperen for egne fylkeslag. Ambisjonen er å komme inn på Stortinget høsten 2013, og det er ikke et urealistisk mål.

I kommunestyret

KrF ble stiftet i Hordaland i 1933 og fikk samme år sin første stortingsrepresentant. "De kristne" har også sin opprinnelse i Hordaland. Ved lokalvalget i september i fjor fikk partiet inn to representanter i kommunestyret i Bømlo. På bekostning av KrF og Frp.

— KrF valgte å fjerne det som har vært "limet" i partiet siden 1933. Det eneste argumentet for å ta vekk bekjennelsesparagrafen, var å tekkes personer som har et annet livssyn enn det kristne. Slik åpnet KrF for at personer med en annen religiøs overbevisning kan gå inn i partiet og få sentrale verv. Det har hatt en pris.

Sviktet sin arv

Der KrF ifølge Simonsen har sviktet sin arv, har "De kristne" ført den videre.

— Vi forfekter i stor grad Kåre Kristiansen-linjen i KrF, et sentrumsparti som beveger seg mot høyresiden i norsk politikk. Vi står knallhardt på støtte til Israel og krever bekjennelsesplikt for dem som er aktive på ulike nivåer i vår organisasjon.

Simonsen mener det er plass for et kristent parti i den norske partifloraen.

— KrF uten en bekjennelsesparagraf vil på litt lenger sikt bli et annet parti enn det vi kjenner. Rommet KrF etterlater seg som et kristent parti, er vi rede til å fylle. Som sentrumsparti er vi også det eneste hittil som har sagt klart fra om at kommer vi på Stortinget, er det kun aktuelt å gå inn i en regjeringskonstellasjon med Høyre og Frp.

- Ingen trussel

Dagrun Eriksen ser ingen grunn til å frykte partiet "De kristne", som nå vil forsøke å etablere seg i hennes eget hjemfylke.

— Hadde jeg opplevd at KrF var usikker på sin identitet, kunne "De kristne" har vært noe som kunne ha utfordret oss. Men slik er det ikke, og derfor er de ingen trussel, sier Eriksen og tilføyer:

— I forbindelse med strategiprosessen hadde vi en solid diskusjon om både bekjennelsesparagraf og formålsparagraf. Formålsparagrafen plasserer oss trygt i forhold til kristendommen og forplikter oss.

Samtidig er hun overrasket over at et nytt kristent parti ser på KrF som en hovedmotstander.

— Det er rart de angriper det partiet som står dem nærmest. Derfor stiller jeg spørsmål ved beveggrunnen til dem som står bak. Det må da være andre partier de opplever større avstand til enn til oss, sier Dagrunn Eriksen, som er nestleder i KrF og Vest-Agder KrFs representant på Stortinget.