— Vi var ute og brøytet seinest i går kveld, sier Karl Mygland, som har vakt for Risa i Sirdal. Når vi snakker med ham mandag formiddag, har han akkurat vært oppe på det høyeste punktet på Brokke-Suleskar-veien - og kan melde om bare veier, skriver Aftenbladet.no.

Ti centimeter

— Det ligger noe snø langs kantene, men det er ingen fare på veiene hvis det ikke forandrer seg. Akkurat nå ser det greit ut, men man vet ikke, sier Mygland, som sier det har kommet ti centimeter snø på veien over til Setesdalen og mot Lysebotn.

— Akkurat nå går det greit med sommerdekk, men i går snudde det plutselig, så det kan skje fort. Det er allid usikkert denne årsdida, sier han.

Mygland sier fjellovergangen mot Oslo i utgangspunktet stenges første november.

— Det skal mye til før vi stenger den før det, sier han.

Vinterdekk

Fredd Jonny Wikøren i Statens Vegvesen bekrefter at det er kjørbart mellom Suleskar og Brokke. Men han har en klar oppfordring.

— Folk må absolutt ha vinterdekk. Når det meldes temperaturer nær null, kan det komme hva som helst. Folk må være klar over det når de skal opp i høyden, og det snur veldig fort, sier han.

Vakthavende meteorolog Geir Ottar Fagerlid ved Metereologisk institutt i Bergen lover mer av det kalde og hvite.

— Bygeværet fortsetter i dag og i morgen, og det blir lite endring i snøgrensa, som nå ligger på 800-1000 meter. Tirsdag kveld dreier vinden nordvest, og da synker snøgrensa til 600 meter. Folk som skal ferdes på fjellet må legge om til vinterdekk, det er ingen diskusjon, sier Fagerlid. Han sier temperaturen synker fra og med onsdag.

Frost torsdag

— Natt til torsdag og natt til fredag kan det bli nattefrost også i lavlandet. Ytterst på kysten kan det være det holder seg over null, men torsdag og fredag blir det lite vind, og det kan dermed bli frost også på kysten, sier han, og ber folk være forsiktige på veiene natt til torsdag og fredag.

Til helga skal temperaturen stige igjen.

- Hva med sol?

— Det er håp om korte perioder med sol fra onsdag ettermiddag til fredag ettermiddag, men finværet er forbigående. Til helga kommer det nedbør igjen, men vi får altså et pust i bakken, sier han.

Snø flere steder

I en pressemelding med tittelen "Snøen er her", melder Skiinfo at det er snø ved flere vinterdestinasjoner i landet. Ikke mye, men det er hvitt. Hafjell åpnet til og med alpinanlegget.

Her er snømengden på ulike vintersportsteder:

Voss Fjellandsby/Myrkdalen 25 cm

Sjusjøen 15 cm

Haukelifjell 13 cm

Strandafjellet 10 cm

Rauland 8 cm

Geilo 7 cm

Ål 5 cm

Voss Resort Bavallen 5 cm

Jølster 5 cm

Stordal 5 cm

Røldal 5 cm

Eikedalen 3 cm

Ørsta 3 cm

Harpefossen 3 cm

Stordalen 2 cm

Tyin-Filefjell 1 cm

(Kilde: Skiinfo.no)