KRISTIANSAND: Dermed endte Agder lagmannsrett opp med samme straffeutmålingen som Kristiansand tingrett. Aktor ba i lagmannsretten om at retten skulle dømme yrkessjåføren til 40 dagers fengsel for uaktsom drap. Lagmannsretten mente imidlertid dette var for mildt og hevet straffen til 45 dagers fengsel.

ULYKKESBILEN: Pål Olsen var sjåfør av denne bilden da han omkom. FOTO: ARKIV Foto: Leserbilde

Det var 3. desember 2009 at ulykken skjedde på Kile litt nord for Hægeland i Vennesla kommune. I en sving skled semihengeren på trekkvogna over i feil kjørefelt og traff bilen til den 30 år gamle ungdomslederen. Hjulene på traileren kom opp på panseret på personbilen. Olsen døde etter kort tid av skadene. En passasjer kom mirakuløst fra ulykken uten fysiske skader.

Yrkessjåføren erkjente ikke straffskyld verken i tingretten eller lagmannsretten. I begge rettsinstansene ba hans forsvarer Christian Arnkværn om at mannen skulle frifinnes.

Lagretten fant imidlertid tiltalte enstemmig skyldig etter tiltalen.

«Han (tiltalte) tok en bevisst sjanse ved ikke å holde en lavere hastighet i en situasjon som krevde særlig aktpågivenhet, nemlig kjøring av vogntoget gjennom denne krappe og lange høyresvingen på dette vanskelige vinterføret. Under de rådende forhold har han ikke oppfylt de strenge krav som etter rettspraksis må stilles til førere av vogntog om å avpasse farten etter forholdene» skriver retten.

Retten mente også at det bare var flaks at ikke også passasjeren ble alvorlig skadet i ulykken.

«En bilfører døde, og det må beskrives som tilfeldig at ikke også passasjeren ble påført alvorlige skader», skriver retten.

I straffeskjerpende retning har retten vektlagt at yrkessjåføren også tidligere er domfelt for fartsoverskridelse i trafikken. Han fikk i 2007 en betinget dom og bot, samt tap av førerkort i 19 måneder.

I tillegg til ubetinget fengsel på 45 dager, ble mannen idømt tap av førerretten i en periode på tre år og seks måneder. Til fratrekk kommer den perioden han har vært uten lappen.

Mannen må også betale 75.000 kroner i oppreisningserstatning til Olsens enke og barn. Olsen fikk en sønn bare seks uker før han omkom.