OSLO: Den tidligere nestlederen ved Kripos, og tidligere politimester, Knut Holen fortalte Oslo tingrett at utarbeidelse av gjerningsmannsprofilen i forbindelse med drapene i Baneheia var et helt ordinært politiarbeid, og ikke noe prøveprosjekt, slik noen har forsøkt å fremstille det som.

– Utarbeidelse av gjerningsmannsprofil var året før drapene i Baneheia etablert som et av de mange tilbud Kripos ga politiet, og politiet i Kristiansand fikk dette tilbudet og tok imot det. Da rapporten var ferdig ble den aldri undertegnet fordi det kom pågripelser i saken, fortalte Holen i retten i formiddag.

Gjerningsmannsprofilen er ifølge advokat Sigurd Klomsæt blitt betegnet av politiet og statsadvokatene i Agder som et slags prøveprosjekt uten bevismessig verdi fordi det ble gjort som opplæring. Det tilbakeviste Holen på det sterkeste:

– Dette var et helt ordinært politiarbeid. Mye i profilen som ble utarbeidet hadde likhetstrekk med det som vi i ettertid kjenner er fasiten i saken, selv om ikke alt stemte.

Viggo Kristiansen og hans advokater har hele tiden ment at politiet bevisst har utelatt dette dokumenter fra saken. Holen understreket i retten at det er opp til det enkelte politidistrikt og etterforskningsledelsen å bestemme hva som skal være vedlagt saken av dokumenter.

– Det ble imidlertid fra flere hold stilt litt for store forventninger til arbeidet med gjerningsmannsprofiler rent generelt, så vi måtte dempe forventningene noe i flere saker, sa Holen.

Seniorrådgiver Magne Svor er ansatt i Gjenopptakelseskommisjonen. Han fortalte retten om den måten kommisjonen arbeider på, og hvordan kravet fra Kristiansen om gjenåpning ble behandlet på. Svor tilbakeviste at kommisjonen ikke hadde gjennomført tilstrekkelige undersøkelser før kravet fra Kristiansen ble avvist.

En av dem som arbeidet med utarbeidelse av gjerningsmannsprofilen, en psykolog, fortalte retten at arbeidet i Kristiansand var helt ordinært politiarbeid.

Gjenopptakelseskommisjonen har lagt til grunn at utarbeidelsen av gjerningsmannsprofilen var et prosjekt i opplæringsøyemed og et prøveprosjekt fra politiets side, i tråd med opplysninger fra politiet i Agder og fra Kripos. I dag ble denne del av kommisjonens begrunnelse avvist av to vitner, nestlederen hos Kripos og psykologen som var med på utarbeidelsen av rapporten.