KRISTIANSAND: – Du kan ikke bruke disse tallene til å rangere sykehus. Det blir helt feil. Men de gir en indikasjon om noe. De er en varsellampe. Sykehus som kommer dårlig ut bør gå gjennom om noe kan gjøres annerledes, sier seksjonsleder ved Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten, Jon Helgeland.

I går la han fram for første gang i Norge fram tall over dødelighet ved norske sykehus 30 dager etter innleggelse. Forskerne har undersøkt dødelighet etter hjerteinfarkt, hjerneslag, hoftebrudd og de har sett på tallene samlet.

Dør flere i Kristiansand

Sykehuset i Kristiansand kommer relativt dårlig ut i forhold til alt, men det er kun samlet det er statistisk signifikans for å si at sykehuset har større dødelighet enn andre. Både Flekkefjord og Arendal kommer vesentlig bedre ut enn Kristiansand.

– Vi har sett tallene, vil ta dem på alvor og undersøke hvorfor vi kommer ut sånn. Men det er ikke grunn til å si at vi er dårligere enn andre. En grunn kan være at vi har høy egenbehandling av pasienter. Behandler man dårligere pasienter enn andre, øker dødeligheten. Men foreløpig vet vi ikke, sier klinikksjef ved medisinsk avdeling ved Sørlandet sykehus, Nina Hope Iversen.

Helgeland sier pasienter ikke må tro at sykehus med høy dødelighet er dårligere sykehus enn andre.

– Å måle helsekvalitet er vanskelig. Å se på dødelighet etter 30 dager, er en vanlig målemetode i utlandet, men helt nytt i Norge. Våre tall viser for eksempel at Rikshospitalet har svært høy dødelighet for slagpasienter. Det kan ha å gjøre med noe så enkelt som at de aller dårligste pasientene kommer hit. Vi ser at Feiring-klinikken har null dødsfall etter 30 dager ved hjerteinfarkt. Det handler om at pasienter til Feiring alltid er inne ved andre sykehus før de sendes til Feiring for operasjon, forklarer Helgeland.

En begynnelse

– Men enten er tallene riktige eller så er de feil. Enten betyr de noe, eller så betyr de ikke noe?

– De må tolkes som en begynnelse. Disse målingene er aldri gjort før i Norge. Om noen år vil tallene bli sikrere og sikrere. Som sagt, de kan brukes som en varsellampe, ikke mer. Dessuten er forskjellene mellom sykehusene små, sier Helgoland ved Kunnskapssenteret.