Foto: Ernest Boswarva
Magnar Heggernes er politiets innsatsleder på stedet. (Foto: Ernest Boswarva) Foto: Ernest Boswarva

FROLAND: — Det var ett kjøretøy involvert. Bilen holdt høy hastighet. Bilen har fått skrens og kjørte i en fjellvegg. Det ble et så kraftig sammenstøt at bilen nesten ble delt i to og det begynte å brenne i bilen, sier Magnar Heggernes, politiets innsatsleder, til fvn.no klokken 17.30.Politiet ser det som sikkert at bilen holdt høy hastighet, utifra skrensespor på stedet og på skadene bilen ble påført.

— Et vitne ble forbikjørt like før ulykken og sier bilen holdt svært høy hastighet, sier Heggernes.

— Ut ifra spor kan jeg si at de har kjørt godt over det lovlig, legger han senere til.

Flere andre medier har oppgitt at bilen kan ha kjørt så fort som 200 kilometer i timen, men dette tilbakeviser politiet overfor fvn.no.

- Bilen var overhodet ikke i stand til å kjøre så fort. De hastighetene er hinsides, sier operasjonsleder Jon Kvitne til fvn.no rett over klokken 23.

Ulykken skjedde på Espeland i Froland ved 15-tiden søndag. Bilen kjørte i retning Blakstad. Ifølge vitner var bilen fullstendig utbrent.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

UNDERSØKELSER: Politiets kriminalteknikere er på ulykkesstedet søndag kveld. (Foto: Ernest Boswarva) Foto: Ernest Boswarva

Den overlevende var ved bevisshet

To menn fra Aust-Agder omkom i ulykken. Den tredje mannen som satt i bilen, også han fra Aust-Agder, ble fløyet til Sørlandet sykehus i Arendal med luftambulanse.

– Pasienten er stabil, sier vakthavende kirurg Tor Gunnes ved Sørlandet sykehus i Arendal, til fvn.no klokken 17.15. Han legger til at vedkommende har fått en knusningsskade i en arm, men har ikke blitt alvorlig skadet.

Den ene omkomne ble funnet i bilen, mens den andre ble kastet ut. Den overlevende var bevisst da redningsmannskapene kom til stedet.

— Han har forflyttet seg fra bilen, og har gått noen steg unna, sier Heggernes.

Det er foreløpig uklart hvem av de tre som kjørte.

Syvende dødsulykke på 11 år

Dette er den syvende dødsulykken på veiene i Froland siden 2000. I 2001 omkom en 18-åring og en 19-åring på fylkesvei 151, om lag to kilometer fra dagens ulykkessted.

Se oversikt: Trafikkdøden på Sørlandet

Naboer forsøkte å slukke

Politiets krimteknikere samt en ulykkeskommisjon fra Statens vegvesen var på stedet søndag ettermiddag og kveld. Det er ikke kjent hva disse gruppene har kommet frem til.

— Veivesenet har gjort undersøkelser med hensyn til spor, friksjon og denslags. De ser om det kan være ting ved veiens beskaffenhet som har hatt innvirkning på ulykken, sier Magnar Heggernes.

Politiet har også vært i kontakt med vitner.

— Det var ingen vitner som så ulykken. Men naboer hørte det kvein og smalt. De gjorde tiltak for å slukke brannen, men det klarte de ikke. Det brant fortsatt i bilen da brannvesenet kom til stedet, sier Heggernes, som legger til at naboene brukte brannslukkingsapparater.

Den overlevende er ikke avhørt siden han fortsatt er til behandling på sykehus.

Klokken 19.15 ble veien åpnet for trafikk. Fartsgrensen er nedsatt fra 80 til 50 på grunn av glatt veibane.

Pårørende ikke varslet

Ved 23-tiden søndag var det fortsatt enkelte av de pårørende som ikke var varslet om ulykken. Politiet er derfor sparsomme med opplysninger om de involverte.