Rumenske tiggere bor under Vesterveibroa

KRISTIANSAND: – Så langt har ingen fått bot for manglende registrering hos politiet, forteller politioverbetjent Hans Kristian Sødal, leder for ordensseksjonen ved Kristiansand politistasjon.

Bystyret i Kristiansand bestemte i 2010 å endre politivedtektene i Kristiansand kommune, slik at personer som driver pengeinnsamling må registrere seg hos politiet.

– Det må nå fremlegges legitimasjon i politivakta. Vi tar kopi av legitimasjonen og arkiverer det ene eksemplaret. Det andre eksemplaret blir stemplet og vedkommende får dette med seg som bevis, forteller Sødal.

Etter at ordningen ble innført, har 42 tiggere registrert seg, de aller fleste fra Romania. Én nordmann har registrert seg.

Endringen trådte i kraft 15. april i år. Den første måneden ble brukt til å informere om den nye ordningen. Da ble det kun gitt advarsler til dem som ikke hadde meldt seg for politiet. Hvis det ikke fremlegges bevis under en politikontroll, vanker det bot på 3000 kroner. Ved overtredelse andre gang, blir boten 4000 kroner, mens den øker til 6000 kroner ved tredje gangs overtredelse.

– Har meldeplikten hatt en effekt?

– Våre tjenestemenn har opplevd at det har vært en nedgang i klager knyttet til pengeinnsamling. En årsak kan være at folk har forstått at tigging ikke er ulovlig. Fordelen med de nye politivedtektene er at kriminelle og etterlyste personer blir luket ut, sier Sødal.

Tigging er lovlig, så lenge virksomheten ikke foregår på en aggressiv måte.