KRISTIANSAND: Lufthavnsjef Thomas Langeland ved Kristiansand lufthavn Kjevik bekrefter at det ser dårlig ut for flytrafikken utover dagen.

SE OGSÅ: Avganger Kjevik (avinor.no)

SE OGSÅ: Ankomster Kjevik (avinor.no)

LES OGSÅ: Vulkanaske lammer Kjevik

– Foreløpig ser det dårlig ut. Foreløpig er det besluttet at luftrommet som berører Kjevik vil bli stengt cirka klokka 10. Vi får ny oppdatering om situasjonen i 8-tiden, forteller Langeland til fvn.no.

I morgentimene er sju avganger til Stavanger og Bergen allerede innstilt fram til 13.00. I tillegg valgte KLM å fly tilbake til Amsterdam allerede i går kveld. Vanligvis overnatter en maskin fra det nederlandske flyselskapet på Kjevik.

– Flyplassen vil bli stengt i et uvisst tidsrom. Jeg snakket nettopp med kontrollsentralen og de forteller at vulkanen fortsatt er aktiv. Med samme vindretning kan stengningen bli langvarig. Grunnen til stengningen er flysikkerhetsmessige årsaker, sier lufthavnsjef Langeland.

I ettermiddag er det klart at flytrafikken ikke vil ta til igjen før fredag.

— Luftrommet vil være stengt i hele dag, natt til fredag og vi kan ikke utelukke at det er stengt utover dagen på fredag også, sier flysikringsdirektør Knut Skaar i Avinor til VG Nett.

Mange holder seg hjemme

Mange har holdt seg hjemme etter at flyselskapene gikk ut med bønn om dette. Derfor er det ikke fullt på alle landets flyplasser.

— Det settes opp alternativt tilbud for dem som ønsker det. Vi ser også at svært mange lytter til anbefalingen til folk om å holde seg hjemme og ikke dra ut, forteller informasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen, til fvn.no.

- Hvor lenge vil det bli stengt?

— Etter klokka 10 er det stopp fra Oslo og da er det full stans i Norge. Tidshorisonten som Avinor har gitt oss er klokka 22.00, men det er ikke meldt endringer i været som tilsier at vi kan åpne igjen da, sier Johansen.

(Artikkelen fortsetter nedenfor bildet)

Må kontakte flyselskapene

Passasjerer som skal ut å fly i dag blir nå oppfordret til å ta kontakt med flyselskapet sitt. Etter oppsatt ruteplan skal 24 fly ankomme og ta av fra flyplassen.

Ved 20.30-tiden i går kveld ble luftrommet i store deler av Nord-Norge stengt. Utover kvelden og natta er området som er stengt blitt utvidet. I timene som kommer vil altså stadig nye områder bli stengt. En rekke flyplasser i Europa, særlig Storbritannia og Benelux-landene, kan bli sterkt rammet.

Klokka 08 i dag tok Avinor endelig avklart at flyplassene vil holde stengt etter klokka 10. Hvor lenge flytrafikken vil holdes i ro, er så langt ikke avklart.

(Artikkelen fortsetter nedenfor bildet)

Ser på alternativene

Norwegian sitt kveldsfly kom inn til Kjevik i går kveld og ble stående over natta. Maskinen tok av klokka 06.40, fem minutter etter oppsatt rutetid. Selskapet har i første omgang innstilt 737-maskinen som skulle landet på Kjevik klokka 09.05 i dag.

Det er så langt ikke bestemt hva som skjer med passasjerene.

— Vi vurderer i morgentimene alternativene, blant annet buss. Vi avventer oppdateringer klokka 8 fra Avinor, forteller kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik i Norwegian, til fvn.no.

SAS-avgangene til København og Oslo klokka 06.20 tok av som normalt. Det samme gjorde SAS sin Oslo-avgang klokka 07.15. Rolig på rutebilstasjonen

En rekke ekspressbusser og tog går daglig fra Kristiansand til Oslo. Da fvn.no var på rutebilstasjonen og togstasjonen i Kristiansand sentrum ved 08.30-tiden var det svært rolig og få folk som ventet for å komme seg til Oslo.

En del folk venter på Kjevik, til tross for at det neppe blir mulig å fly ut fra Kristiansand i dag. Foto: Amund Hestsveen (MMS) Foto: Amund Hestsveen

Fvn.no følger situasjonen fortløpende.

Påvirker vulkanstøvet deg?

Blir du påvirket av vulkanstøvet? Da vil vi gjerne snakke med deg! Ring oss på 38 11 32 25 eller tips@fvn.no.