Det somaliske paret, som er søskenbarn, var gift med hverandre i Somalia. Mannen kom til Norge i 2003 og har vært norsk statsborger siden november 2009. Kona kom til landet i juli 2005 og er fortsatt somalisk statsborger.

Ekteskapet skrantet etter hvert, og de to fikk innvilget separasjon i juni 2008. Kona søkte i juli 2008 om overgangsstønad fra Nav. Det betyr i praksis også utvidet barnetrygd og ekstra småbarnstillegg for parets to barn. Søknaden ble avslått fordi paret fortsatt hadde felles adresse. Kona flyttet deretter i ny bolig, og søkte igjen om støtte. Den søknaden ble innvilget i januar 2009. Mannen ble boende i parets opprinnelige bolig.

Flyttet inn til kona

Etter en familietur til Tyskland i tre måneder i begynnelsen av 2009, kom paret tilbake til Norge. Nå flyttet mannen inn i konas nye leilighet, og der ble paret boende, selv om han i mellomtiden hadde et par andre adresser.

15. april 2010 gjennomførte politiet ransakinger av tre leiligheter. To av de som ble besøkt av politiet var adresser mannen hadde oppgitt. I den ene leiligheten bodde en kompis. I den andre leiligheten var han oppsagt som leieboer. Alle de personlige eiendelenetil mannen ble funnet i konas leilighet.

I løpet av etterforskningen har paret benektet grovt trygdebedrageri. Da straffesaken mot de to startet i Kristiansand tingrett erkjente paret ikke straffskyld. I løpet av saken endret imidlertid begge de tiltalte sine forklaringer, og ga etter hvert en uforbeholden tilståelse for trygdebedrageri. Begge har forklart at økonomien var dårlig, og at de utnyttet muligheten til å få ekstra støtte ved å oppgi at de fortsatt ikke bodde sammen, selv om realiteten var noe helt annet.

Samfunnsstraff

I dommen fra Kristiansand tingrett heter det at grovt trygdebedrageri på 187.000 er vesentlig over grensen for når det skal reageres med ubetinget fengsel. Retten har i skjerpende retning lagt vekt på at trygdebedrageriet pågikk over hele 13 måneder, og at de også hele tiden har benektet det straffbare forholdet.

Tilståelsen under selve straffesaken er vektlagt av retten, men bare i begrenset omfang fordi den kom svært sent.

Både aktor og forsvarere var i retten enig om at samfunnsstraff var en passende reaksjon, ikke minst fordi paret har omsorg for to små barn.

Retten mente at aktors påstand om samfunnsstraff i 60 timer for begge var for mild. Straffeutmålingen ble derfor samfunnsstraff i 88 timer, subsidiært fengsel i 60 dager.

I tillegg må paret betale tilbake 187.000 kroner til Nav. Mannen ble også dømt til å betale en bot på 4000 kroner for narkotikabruk.