KRISTIANSAND: — Det har vært en enorm pågang i det siste ja, sier Roald Johansson, som sammen med Kai Hansen driver Agder ved.

De selger hydropaller med ved, og pleier i hovedsak å selge mye tidlig på høsten. Men en regnfull og ikke fullt så kald høst, gjorde at de hadde en del ved igjen ved inngangen til jula.

— Men nå er det så godt som tomt. Det har nok gått mer ved enn det det pleier ved en normal vinter. Det er mange som oppdager at de har litt for lite ved sånn at de må fylle på litt, forteller Johansson.

Johansson har inntrykk av at de som selger ved i større kvantum er i ferd med å gå tomme, mens de som selger i småsekker har en del igjen. Det inntrykket deles av Nils Odne Urdal i Urdal Transport, som selger ved i småsekker og i bigbag, som er 1500 liters vedsekker.

— Det har vært en større pågang enn ellers. Det vi selger mest av er jo småsekker. Vi har mange faste kunder vi leverer til, sier Urdal.

— Men dere er ikke tomme foreløpig?

— Nei, ikke foreløpig. Men hvis det fortsetter å være så kaldt som nå, så kan det være vi går tomme etterhvert.

For øyeblikket har han 2-3000 småsekker med ved igjen. Urdal opplever at småsekker blir stadig mer populært, noe han har en god forklaring på.

— Det er en del som ikke tenker på å handle før de trenger det. Problemet hos mange folk er jo at de ikke har så mye plass, og at de er ikke interessert i å bruke plassen til oppbevaring av ved. Men sånn har det jo blitt. Før kjøpte folk poteter for hele vinteren, nå kjøper de poteter den ettermiddagen de skal ha det, fastslår Urdal.

Også i romjula snakket Fædrelandsvennen med flere vedselgere. Momentor i Flekkefjord hadde egentlig tatt romjulsfri, men måtte yte «nødhjelp» til forfrosne kunder som var i ferd med å gå tomme for ved.

— Vi har kjørt ut vedsekker hver dag i romjulen til alle som ikke kunne vente til over nyttår. Vi er nå i ferd med å gå tom for egenprodusert bjørkeved, men kan tilby sekker med blandingsved samt importert ved fra Russland, sier nestleder Nils Olav Strømland ved Momentor.