MANDAL: — Nå har vi i Mandal levd med «Buen» lenge, derfor er ikke tida moden for å skulle endre navn nå, sa Tore Askildsen (Krf) i driftsstyret i tirsdag ettermiddag.

Det er rådmann Knut Sæther som har foreslått endring av navnet. – Jeg mener navnet «Gustav Vigelands Scene» skal brukes i markedsføringen av kulturhuset. Her kan vi løfte fram en kunstner som betyr mye for Mandal og distriktet, sa Sæther under møtet.

At kulturhuset i dag har navnet «Buen» stammer fra arkitektutkastet som ble laget av firmaet 3xn. Kulturhuset bygges nemlig der buehallene som tidligere rommet Mandal Stål stod. Tanken var å holde på Mandals industrihistorie gjennom dette navnet.

Bakgrunn

Varaordfører Tore Askildsen (KrF) påpekte nettopp at «Buen»-navnet har sin industrihistoriske bakgrunn. – Jeg vet ikke om dette er rette stedet å løfte fram Gustav Vigeland. Kanskje kunne denne debatten hatt noe for seg om vi hadde hatt flere alternativer i drøfte, men jeg usikker på om vi får noe igjen av et navneskifte all den tid kulturhuset likevel brukes aller mest av mandalitter, sier han.

Alf Erik Andersen (FrP) sa han var overrasket over en navnedebatt. - Jeg trodde at «Buen» var et navn som hadde festet seg, sier Andersen som påpekte at Gustav Vigeland ikke bodde lenge i Mandal.

Sven Seljom (H) ville helst legge hele saken dø, og ba rådmannen trekke forslaget sitt helt. – En slik navnedebatt skygger for den viktige debatten om hva kulturhuset skal inneholde, sa han.

Utsatte

Saken endte med at Hilde Witsø (SV) foreslo å utsette hele saken til bystyremøtet i mai. Hun mente at navnet Gustav Vigelands Hus bør passe til kulturhuset. – Men uansett bør saken utsettes og modnes, sa hun og fikk med resten av driftsstyret med på det.

For øvrig vedtok driftsstyret å gjøre kulturhuset til en kommunal enhet med egen ansatt leder.

Videre ble det også vedtatt at kommunen skal overta driften av kinoen når de kommer over i kulturhuset. I dag driftes kinoen av private i Mandal.