KRISTIANSAND: I september måned i fjor pågikk renoveringen av andre etasje i Hånesgården i Kristiansand. Etter hvert ble det klargjort at takplater som ble tatt ned kunne inneholde asbest. Arbeidstilsynet ble tilkalt. Arbeidene ble omgående stanser, lokalene sugd fri for støv og rivingen overtatt av Kruse Smith.

Arbeidstilsynet anmeldte Trond Østereng som daglig leder av eiendomsselskapet Østereng Vestre Strandgate 42 AS for brudd på arbeidsmiljølovens bestemmelser om risikovurdering i forhold til asbest, og fordi flere som deltok i rivingen av takplatene ble eksponert for asbeststøv, som kan være kreftfremkallende.

Østereng uttalte etter at saken ble kjent at han selv, sammen med vaktmesteren i bygget, deltok i rivingsarbeidene, og at det burde være et tilstrekkelig bevis på at han var ukjent med asbestfaren.

Agder politidistrikt har imidlertid utstedt et forelegg på 50.000 kroner til eiendomsselskapet, som er nektet vedtatt. Politiet har tatt forbehold om at foreleggets størrelse øker til 60.000 kroner dersom saken kommer til rettslig behandling. Da er det imidlertid retten som skal eventuelt skal fastsette bøtestørrelsen, dersom selskapet blir funnet skyldig.

Saken er berammet til behandling i Kristiansand tingrett neste uke.