KRISTIANSAND: Få timer etter at 18-åringen hadde sluppet ut av fengsel etter en tidligere dom, reiste han og kompisene med Hånes-bussen. På bussen drakk 18-åringen og flere av kompisene øl og en glassflaske knuste. Det fikk bussjåføren til å reagere.

18-åringen tok mobiltelefonen til bussjåføren for å hindre at politiet ble tilkalt. Sjåføren hadde allerede kontaktet politiet og de var på vei. For å hindre at 18-åringen og de to kompisene skulle stikke før politiet kom, så låste han dørene på bussen. De tre gikk da mot sjåføren og 18-åringen spyttet på sjåføren og en annen busspassasjer.

Omsider kom de tre seg ut av bussen og stormet inn på en annen buss. Politiet fikk stoppet bussen og de tre ble pågrepet. I forbindelse med pågripelsen truet 18-åringen bussjåføren og en av polititjenestemennene på livet.

Rask rettssak

Alle tre ble pågrepet, men to av mennene ble senere løslatt. Tredjemann, den tiltalte 18-åringen, er blitt holdt i varetekt fram til i dag.

I dommen 18-åringen hadde mottatt like før hendelsen på bussen ble han dømt til seks måneders fengsel, hvor fire av månedene ble gjort betinget. Retten mente den gang at den unge mannen burde få en ny sjanse.

Da tilliten ble brutt så kjapt, gikk politiet inn for å prioritere saken tungt.

– Det har gått veldig raskt. Politiet sender med dette et klart signal til andre potensielle bråkmakere om at ting kan gå raskt dersom vi prioriterer sakene. Det handler om sikkerheten til offeret, sier politiadvokat Arne Kjønstad i Agder politidistrikt, til fvn.no.

Klokka 09.30 i formiddag ble saken mot 18-åringen behandlet i retten og han erkjente da straffskyld på alle punkter.

Må sone betinget dom

De fire månedene med betinget straff som 18-åringen fikk ved siste dom omgjøres nå til ubetinget fengsel.

– Han har fått omgjort fire måneder betinget fengsel til ubetinget fengsel. Det er følgen av å ikke følge opp en betinget dom. Man må holde seg på matta og når man kun gjør det i få timer, så står man ikke sterkt, mener Kjønstad.

18-åringens advokat la ned påstand om at hendelsene ved Vollevannet burde holdes unna den betingede dommen og at saken på bussen burde ende opp med samfunnsstraff.

Blir sittende

Straffen ble satt til fengsel i seks måneder med fratrekk for de 13 dagene han har sittet i varetekt. Ifølge Kjønstad vil politiet be om at mannen blir sittende i varetekt fram til saken er rettskraftig.

18-åringens advokat, Kjetil Sørensen, visste i ettermiddag ikke om klienten ønsker å vedta eller anke dommen.