KRISTIANSAND: I dag skal politikerne i kommunene som eier Kristiansandsregionen brann og redning (KBR) diskutere fremtidens brannvesen gjennom en risiko— og sårbarhetsanalyse (ros). Den første analysen kom for to år siden, men ble forkastet. Flere tillitsvalgte mener at analysen som nå presenteres er et bestillingsverk fra rådmennene i brannstyret. De mener at målet er å få kostnadene ned.

LES OGSÅ: Ros-analysen som politikerne behandler i dag

LES OGSÅ: Ros-analysen fra 2009 som ble forkastet

Ni er alltid på jobb

Døgnet rundt er det nå ni brannfolk på jobb ved stasjonen i Kristiansand. I den nye ros-analysen er det anbefalt å øke bemanningen fra ni til ti. Fortsatt mener brannvesenets tillitsvalgte at det er én mann for lite.

Årlig rykker brannmannskapene i Kristiansand kommune ut på 1500 – 2000 automatiske brannalarmer hvor det ikke brenner. Matlaging, damp og røyk fra stearinlys er nok til å utløse alarmen.

– Med ti mann på jobb i Kristiansand som er foreslått i «bestillingsverket» er vi ikke tilstrekkelig mannskap igjen til slukke- og redningsinnsats ved to hendelser samtidig, sier tillitsvalgt for brannfolk organisert i Delta, Trond Busterud. Stadig oftere må brannvesenet rykke ut til flere hendelser samtidig.

– Når vi kjører på opp mot 2000 automatiske alarmer årlig tar det mye tid. Når vi da i tillegg får en hendelse med bekreftet brann, så har vi for få folk på jobb til å gjennomføre sikker slukking, sier Busterud.

For å gå inn i brennende hus må brannvesenet ha to røykdykkere, én røykdykkerleder, én pumpemann og én utrykningsleder. Hvis vanndykkerne må rykke ut med båt for å redde folk, bindes seks av ni mann opp.

LES OGSÅ: Finsland kjemper for brannstasjonen

Trøbbel ved flere hendelser

De tillitsvalgte i brannvesenet påpeker at befolkningen ofte får en god branntjeneste.

– På hendelse nummer én får folk en fantastisk beredskap. Vi kommer med ni eller ti mann og har da en utrolig god styrke, sier Busterud. Problemet kommer først når det er flere hendelser samtidig.

– Hvis vi er ute på en automatisk alarm i Dyreparken og får brannmelding fra Flekkerøy, så må vi vente på flere folk før vi kan gå inn i det brennende huset, sier Busterud. Årsaken til dette er hms-rutiner som regulerer brannmannskapenes sikkerhet.

I et brev til KBR sitt representantskap, som består av politikere fra de seks eierkommunene, går Delta-representant Busterud hardt ut. Han skriver at befolkningen ikke har den trygghet og sikkerhet som lovverket tilsier.

Forkastet ros-analyse

I fjor ble en tidligere utgave av ros-analysen forkastet av rådmennene i KBR-kommunene. Styret fikk da i oppdrag å lage en ny utgave.

– Jeg satt som representant i styret. Vi mente at den skulle sendes over til politikerne i representantskapet i fjor, men styreleder og nestleder mente at prisen var for høy. Styret ga administrasjonen i oppgave å kutte, sier tillitsvalg for de organiserte i Fagforbundet, Tor Eriksen.

Ved brannstasjonene i Vennesla, Søgne og Lillesand legges det opp til reduksjon i dagbemanningen. Brannmannskapene i disse kommunene ønsker at hvert vaktlag økes fra fire til fem personer. Dette er det ikke lagt opp til i ros-analysen.

Søgne-rådmann Kim Høyer Holum er styreleder i KBR. Han er kjent med kritikken.

– Jeg er kjent med kritikken. Jeg tenker at vi har vært ryddige, sier Høyer Holum.

– Målet har vært en faglig god ros-analyse som skal sikre innbyggerne i vår region et godt og sikkert brannvesen. Man hadde i den første ros-analysen en rekke tiltak uten at vi kjente kostnaden, sier styrelederen.