KRISTIANSAND: Resten av året benyttes hotellet av pasienter som er så friske at de før og etter planlagte inngrep i stor grad er i stand til å klare seg selv.

— Fornuftig ressursbruk

Når aktiviteten ved sykehuset midt på sommeren er på et minimum, velger man å stenge hotellet for pasienter, og fylle de 25 rommene med sykehusets egen sommervikarer. Ordningen gjelder fra og med uke 26 til og med uke 33. — Jeg mener dette er en meget fornuftig måte å benytte sykehusets ressurser. Her er det ingen dramatikk, mener sykehusdirektør Jan Roger Olsen til Fædrelandsvennen.

Olsen argumenterer med at hotellet ville stått tomt dersom man valgte å ikke benytte det til de sommeransatte vikarene.

— Pasienter som ellers i året benytter hotellet, er pasienter som kommer til sykehuset for planlagte operasjoner. På grunn av ferieavvikling og lav aktivitet, foregår det på sommerstid få slike operasjoner. Dermed er det plass til sommervikarene på hotellet, sier Olsen.

Evaluerer ordningen

Organisasjonsdirektør ved Sørlandet sykehus, Nina Føreland, følger Olsens tankerekke.

— Vi bruker hotellet til sommervikarene fordi det står tomt. Det er ikke slik at vikarene skviser ut pasienter som ellers ville ha vært der, mener Føreland.

- Men kan man helt utelukke at man vil kunne få bruk for pasienthotellet til pasienter i perioden?

— Det er i år fjerde året vi ordner oss på denne måten, og vi evaluerer ordningen hvert år. Så langt vi kan se, er det fullt forsvarlig å la sommervikarene bo på pasienthotellet, sier Føreland.

- Men kunne ikke sommervikarene – for å frigjøre pasienthotellet - heller bodd i personalboligene som nylig er blitt solgt?

— Personalboligene har blitt brukt til ansatte som bor og jobber hos oss over lengre tid. De er ikke egnet for korte sommervikariater, mener Føreland.

Pasientombudet avventer eventuelle pasientklager

Gunhild Solberg, pasientombudet i Vest-Agder, ser foreløpig ikke grunn til å kritisere sykehuset for å innlosjere sommeransatte på pasienthotellet.

— I dette tilfellet synes jeg sykehuset skal ha ros for å finne fornuftige løsninger for å spare penger. Vi har tidligere år ikke mottatt pasientklager som følge av det stengte pasienthotellet, sier Solberg.

Planlagte operasjoner reduseres til et minimum gjennom sommeren, men pasientombudet er tilfreds med at akuttfunksjonene ved sykehuset opprettholdes.

— Helsepersonell må også ha ferie, og jeg synes det er flott at vi i denne perioden kan ta godt i mot den viktige ressursen og kompetansen som sommervikarene representerer, sier Solberg.