BURMA: – Jeg er ikke ønsket i Burma, og har tidligere blitt nektet visum. Jeg måtte derfor ta meg ulovlig over grensen for å komme inn i landet. Så får vi se hva som skjer i etterkant, sier Gitmark til fvn.no.

Han har dratt til landet for å møte etniske minoritetsgrupper som kjemper mot diktaturet militærjuntaen fører. Møtet går ut på å planlegge tiden fremover.

Kjemper for fritt Burma

– Det vi diskuterer er hvordan Burma skal bli kvitt militærjuntaen og det knallharde diktaturet som er her. Møtet er mellom flere etniske minoriteter som kjemper en kamp for et fritt Burma. Det blir også planlagt hvordan landet skal styres når juntaen forsvinner, sier Gitmark.

Han mener det er ekstremt viktig å sette søkelys på det som skjer i Burma, og forteller om et land preget av urolighet.

– Nå er jeg på en av Karen-folkets militærbaser som ligger i jungelen. Den er relativt godt bevoktet og det er rolig her, men det foregår jo en reel geriljakrig her nede, påpeker han.

Besøker geriljabase

Militærbasen Gitmark oppholder seg på er Karen-folket sin, den har rundt 200 krigere som driver geriljakrig mot juntaen, og beskytter omkringliggende landsbyer.

– Jeg er ganske sikker på at juntaen vet at jeg er her, de har god oversikt, men jeg tror ikke de vil foreta seg noe, forteller Gitmark

Gitmark er på et kort besøk, og vil returnere til Norge allerede lørdag.

– Jeg håper på opphold i natt. Jeg skal nemlig sove i en hengekøye under åpen himmel, avslutter han.