KRISTIANSAND/MANDAL: – Tiltalte dro da opp en kjetting med hengelås i enden, opp fra jakken. Han begynte deretter å svinge kjettingen mot den ene vaktens hode. Vakten unngikk så vidt å bli truffet, men tiltalte knuste et bilde som hang på veggen, skriver dommerfullmektig Magne Bye i dommen.

Tilfeldigheter

Ifølge retten forsøkte mannen å treffe vakten to ganger, og slagene skal ha vært måltrettede. Retten mener kjettingen var et særlig farlig redskap og at det bare var tilfeldigheter som gjorde at ingen ble alvorlig skadet.

En annen ansatt klarte å avverge situasjonen ved å spraye den ville 43-åringen med en forsvarsspray. Politiet fant også en kniv på stedet hvor tiltalte ble lagt i bakken.

43-åringen stod tiltalt for hele ni forskjellige lovbrudd da han møtte i retten. I tillegg til episoden på utestedet, stod mannen tiltalt for et tilfelle av medvirkning til tyveri, to tilfeller av trusler, to tilfeller av krenkelse av en annens fred, et tilfelle av naskeri, et tilfelle av legemsfornærmelse og et tilfelle av ulovlig besittelse av øks på offentlig sted.

Til en ansatt ved et dagsenter uttalte han:

«Nå er det nummeret før jeg slår til deg og flytter tanngarden din ned i drøvelen på deg». Trusselen ble framsatt etter at 43-åringen ble nektet å låne den ansattes mobiltelefon.

Et vitne uttalte at episoden var den verste de hadde hatt noensinne.

Mildere straff

Mannen ble også dømt for å ha truet og forulempet en butikkansatt i Mandal ved flere anledninger, og for å ha truet ansatte og gjester ved en restaurant i byen.

43-åringen nektet straffskyld for alt da han møtte i retten, men ble dømt for alle forhold.

Aktor i saken hadde foreslått en straff på 12 måneders fengsel hvor seks måneder skulle gjøres betinget. Retten mente 10 måneders fengsel hvor fire måneder var gjort betinget, var en mer passende straff.

Mannen er straffedømt en rekke ganger tidligere for blant annet narkotikalovbrudd, tyveri, vold, ulovlig våpenbesittelse og krenkelse av en annens fred. Han er også bøtelagt en rekke ganger.