KRISTIANSAND: Xstrata gjorde det i dag kjent at de vil la kobberproduksjonen gå på 60 prosent av normal drift.

— Vi gjør dette for å være på den sikre siden. Vi vet ennå ikke hvor lang tid reparasjonsarbeidene vil ta, sier administrerende direktør Øivind Stenstad til Fædrelandsvennen.

Eksplosjonen i roste-anlegget på mandag har lammet et viktig ledd i produksjonen av kobber. Her ble kobberoksid produsert, et produkt som blir foredlet videre til kobber.

Men siden fabrikken har hatt kobberoksid på lager, kunne de fortsette produksjonen en stund til. Alternativet til å redusere produksjonen, var full produksjon i en uke. Hadde ikke anlegget blitt reparert innen den tid, måtte hele kobberproduksjonen ha stengt.

I kveld ble det klart at Xstrata ikke tar sjansen på full produksjon, all den tid de ikke har full oversikt over hvor lang tid reparasjonsarbeidene tar.

— Med dette nivået kan vi fortsette produksjonen i rundt 14 dager, sier en av konsernets talsmenn i Canada, Peter Fuch, til nyhetsbyrået Reuters.

Kobberproduksjonen utgjør i underkant av en tredjedel av produksjonen ved Xstrata. Det viktigste produktet er nikkel, og her går produksjonen fremdeles som normalt.