Beinskjørhet, nyresykdommer, giftstoffer i kroppen og senere fertilitet er også plager som i større grad rammer elger i Sør-Norge. – Sørlandet er mer utsatt for nedfall av bly på grunn av luftforurensning fra andre land enn hva resten av Norge er. Via sur nedbør kommer også svovelsyre og salpetersyre, samt andre tungmetaller som arsen og kvikksølv, sier doktorgradsstipendiat Marit Nordløkken ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim til Aftenposten.

Forskerne ved NTNU er nå i ferd med å analysere prøver fra leveren til 700 elger over hele landet, sendt inn av jegere. De ser også på elgens tenner for å prøve å finne ut av hvorfor det er så stor forskjell på elgene i nord og sør.

Teorien var tidligere at stor tetthet i sør var årsaken, men elgen i østlandsskogene har ikke fått bedre helse trass i betydelig høyere jaktkvoter de siste 20 årene.

– Etter at bestanden ble redusert, så vi ingen økning i kondisjonen. Men vi finner stoffer i dyrene som kan ha negativ effekt, og dette forskes det videre på, sier forsker Erling Solberg ved Norsk institutt for naturforskning, som sammen med Veterinærinstituttet også deltar i forskningsarbeidet. (©NTB)