- Ville blitt dårligere menneske om jeg ikke dro

— Jeg ville gjort det samme i dag, sa kronprinsesse Mette-Marit da hun fortalte om den omstridte surrogati-turen til India i oktober.

Publisert:

I VENNESLA: Mette-Marit er i dag i Vennesla. Hun tok seg tid til å svare på spørsmål om den omstridte India-turen hun gjorde i oktober. Foto: Torstein Øen

  • Mari Horve Reite.
  • Frode Lindblom
Denne artikkelen er over syv år gammel

VENNESLA: I går skrev Haugesunds Avis nyheten om at kronprinsesse Mette-Marit i oktober var i Indiafor å ta vare på surrogatibarna til et vennepar. I Vennesla i dag forsvarte Kronprinsesse Mette-Marit turen til India i oktober

— Jeg dro på eget initiativ, men i samarbeid med mannen min og foreldre, sa kronprinsessen.

Forventet reaksjoner

— Hva forventet du av reaksjoner?

SVARTE: Kronprinsesse Mette-Marit svarte på sprøsmål om sin omstridte India.tur i oktober. Kronprinsessen dro til India for å passe surrogat-tvillinger for et vennepar. Foto: Torstein Øen

— Vi står midt i en komplisert debatt i Norge i dag. Jeg forventet at det ville komme reaksjoner. Dette var et valg jeg tok alene, men det var ikke ment som et innlegg i den debatten. Jeg har stor respekt for debatten som foregår hos politikerne. Jeg dro fordi ingen andre kunne ta seg av dem, og det var mitt initiativ at jeg reiste, sier kronprinsessen.- Hva tenker du om noen mener du har utfordret det norske lovverket?

— Det har jeg stor respekt for. Det er en komplisert debatt. Debatten har mange utfordrende sider. De siste dagen viser at dette er et komplisert tema. Særlig de siste ukene, sa hun.

Glad for støtte

Kronprinsessen har også fått mye støtte etter at nyheten kom fram.

— Klart det er hyggelig. Dette var et valg jeg tok av personlig grunner, sier hun.

— Ville du gjort det samme i dag?

— Ja, det ville jeg gjort. Reisen til India var for å hjelpe til.

Hun reiste for å hjelpe venneparet, og mener det ville gjort henne til et dårligere menneske om hun ble hjemme.

– Jeg følte at jeg ville blitt et dårligere menneske om jeg ikke dro. Det var bakgrunn for valget om å reise, sa Mette-Marit.

Hentet barna for venner

Kronprinsessen hentet barna på en medisinsk klinikk i India 25. oktober, og tok dem med seg til et sted i New Delhi. Årsaken var at venneparet ikke rakk å ordne visum i tide.

Les også

- Jeg har blitt veldig glad i Vennesla

Kongehuseksperter og politikere har kritisert turen, og ment at kronprinsessen har tatt et standpunkt i en politisk betent sak. Kronprinsessen er ifølge kongehusets nettsider nær venn med begge de to fedrene. Kronprinsessen sa i går i en pressemelding at hun mener det var rett å reise.— Noen ganger i livet står man i en vanskelig situasjon med få eller ingen gode løsninger. Det er i slike situasjoner at man må gjøre vanskelige valg, selv om det kan ha en pris. Jeg opplevde dette som en slik situasjon. For meg handlet dette om to nyfødte barn som lå alene på et sykehus i Dehli. Jeg var den som kunne reise. For meg var det viktig å bidra med det jeg kunne gjøre, sier kronprinsessen i pressemeldingen.

Diskuterte med Haakon

Den ene av fedrene er daglig leder i Kronprinsparets Fond på 80 prosent, det resterende arbeider han i Det kongelige sekretariat.Kronprinsessen returnerte til Norge etter at barnas nære familie ankom og overtok ansvaret.

Les også

Eventyrstund med Mette-Marit

Ambassaden i New Dehli ble varslet om at kronprinsessen kom på privat reise.Mette-Marit diskuterte saken med kronprins Haakon før hun reiste.

— Han var enig i at jeg burde dra, sier Mette.Marit i pressemeldingen, og tiføyer at hun ikke ser på reisen som at hun har tatt et standpunkt i surrogatidebatten.

Tips eller tilbakemelding til journalisten?
Mari Horve Reite. mari.horve.reite@fvn.no
Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. Vennesla