SONGDALEN: — Mannen er innlagt på sykehus. Han har ikke vært i avhør, sier Einar Hald, jourhavende jurist ved Agder politidistrikt søndag.

Lørdag ettermiddag ble det iverksatt en større politiaksjon i Songdalen etter at politiet klokken 14.04 fikk melding om en mann på en moped som kjørte rundt med pistol i hånden. Det kom etter hvert melding om at mannen skjøt mot biler.

Flere bevæpnede politipatruljer ble sendt til stedet. Etter en kort forfølgelse ble mannen stanset ved Tronstadveien, like nord for Greipstad kirke. Mannen var også i besittelse av en avsagd hagle da han ble pågrepet.

Siktet for trusler

Den 42 år gammel mannen fra Songdalen er nå siktet for trusler mot sivile. Ifølge Bruvoll skal 42-åringen være domfelt flere ganger tidligere, ifølge jourhavende lørdag, Vanja Bruvoll. Søndag har mannen ennå ikke fått oppnevnt forsvarer.

Siden 42-åringen ikke har vært i avhør, kan ikke Hald si noe om hvorfor 42-åringen skjøt rundt seg lørdag. Flere vitner ble avhørt like etter hendelsen, men juristen vil ikke si hva som kom fram i avhørene.— Saken er under etterforskning, sier han.

Innsatsleder og politiførstebetjent Salve Eieland opplyste lørdag at det var snakk om 1-2 avfyrte skudd.

— Det vi har fått avklart så langt, er at en person har kjørt rundt på scooter i området rundt bensinstasjonen ved Hortemo og Nodeland, og at han har avfyrt 1-2 skudd etter 1-2 biler. Mannen som kjørte scooteren kjørte deretter den såkalte Potetveien og ble pågrepet her, opplyste Eieland til Fædrelandsvennen kort tid etter at 42-åringen ble pågrepet.

Ble siktet på

Flere vitner har fortalt Fædrelandsvennen at de ble siktet på og skutt etter av 42-åringen.

Hank Patrik Joreid Olsen og Morten Bentsen kjørte rundt på Hortemo da en mopedist løftet en avsagd hagle og siktet direkte mot dem. 20-åringene kjørte på fylkesvei 461 Songdalsveien og svingte inn mot Hortemo da dramaet startet like før klokken 14 lørdag formiddag.— Det kom en scooter midt i veien mot oss. Da den var like ved oss, vrengte den rett foran oss slik at jeg måtte kjøre ned i grøfta. Jeg så at han tok fram ei avsagd hagle og siktet på meg. Jeg dro i brekket og dro bilen skikkelig ned i grøfta slik at vi ikke skulle bli truffet, sier Joreid Olsen da Fædrelandsvennen møtte ham ved Shell-stasjonen på Nodeland halvannen time etter at dramaet utspant seg.

Skjøt mot bil

Men det ble ikke avfyrt noen skudd utenfor idrettshuset på Hortemo. Bilen de to ungdommene satt i, en Volkswagen Polo, ble skadet og hele eksospotta ble dratt av da de to forsøkte å flykte fra den 42 år gamle mannen, som foruten en avsagd hagle også hadde en pistol.

— Vi snudde og fulgte etter mopedisten. Etter en stund stoppet han og begynte å sikte på oss igjen. Vi tenkte at vi ikke ville ligge bak ham, så vi ga flatt og kjørte rett forbi. Da vi kjørte forbi så siktet han på en annen bil og fyrte av et skudd, som traff bilen rett i frontruta, forteller Joreid Olsen

Den andre bilen, en Ford Sierra, skal ha blitt påført skader i frontruta. Ingen personer kom til skade da den nå pågrepne mopedisten skjøt rundt seg.

De to 20-åringene er enige om at opplevelsen lørdag var skremmende.

Følte seg truet

— Når noen sikter på deg med et våpen, så føler du deg truet. For å si det sånn, det var ikke deilig å bli siktet på, sier Joreid Olsen.

— Det var en uvirkelig opplevelse, supplerer Bentsen.

Joreid Olsen og Morten Bentsen ringte politiet flere ganger. Operasjonssentralen fortalte de to kollegaene at tre sivile politibiler var i området. I tillegg var tre uniformerte biler på stedet. Om lag 20 minutter etter at dramaet startet, ankom politiet.