KRISTIANSAND: — Folk booker nå mer på internett enn via telefonbooking. I mai/juni, da vi implementerte det nye systemet, foregikk 30 prosent av all booking på nett. Nå er tallet 80 prosent. Dette er en formidabel økning, sier Anne Jo Liebeck.

Hun er hovedtillitsvalgt for Negotia ved Color Line i Kristiansand. Negotia er et forbund organisert under YS, og representerer blant andre ansatte innen kontorvirksomhet, administrasjon og service.

Frivillige sluttpakker

Veksten i antall internettbookinger har resultert i at svært få reisebestillinger foregår via telefon.

— Konsekvensen har blitt at en del ansatte ikke har hatt noe å gjøre. 30 personer i Oslo, Sandefjord, Larvik og Kristiansand er tilbudt sluttpakker, sluttpakker med opptil 11 måneders lønn. Over ti personer i Kristiansand har takket ja til sluttpakke. Prosessen har vært helt frivillig, og det har vært en veldig ryddig prosess, sier Liebeck.

— Det er alltid trist å miste kollegaer, men dette er en utvikling vi ikke kan stoppe, påpeker hun.

Har investert 500 mill.

Helge Otto Mathisen. Foto: Furulund, Svein Erik

Helge Otto Mathisen, informasjonsdirektør i Color Line, opplyser at selskapet har brukt rundt 500 millioner kroner på det nye bookingsystemet.— Hele bookingsystemet er byttet ut, samt alt av datasystemer. Nå kan turister blant annet bestille hoteller gjennom oss. Etter hvert vil de kunne bestille alt fra skikort til teaterbilletter gjennom vår portal. Mange aktører har forsøkt å utvikle bookingsystemer uten helt å få det til. Nå har vi satset på et eget, velfungerende system. Dette er en investering for fremtiden, sier Mathisen, som forteller at utviklingen har foregått gjennom fem år.

- Naturlig med nedbemanning

Informasjonsdirektøren sier at nedbemanning er en naturlig konsekvens som følge av innføringen av det nye systemet.

— Color Line har 2600 ansatte, så 30 er ikke et særlig stort tall. Situasjonen er jo trist for dem det gjelder, men vi har lagt vekt på at nedbemanningen skal skje i ordnede former, understreker han.

— Vi er et selskap som skal drive godt og effektivt, og av og til får dette den konsekvensen at noen blir overtallige, legger Mathisen til.

Kundesenter i Litauen

For noen år siden startet Color Line oppbygningen av et kundesenter i Vilnius i Litauen. Ifølge Mathisen er det nå 30 ansatte på senteret, som tar imot henvendelser fra kunder – på norsk. I tillegg er også et kundesenter i Larvik.

— Jeg synes de ansatte i Vilnius har vært utrolig flinke til å lære seg norsk, påpeker direktøren.

- Er ikke dette en litt trist utvikling, at man havner i Øst-Europa når man skal bestille en billett fra Kristiansand til Danmark?

— Dette er en nødvendig utvikling, siden Norge har et kostnadsnivå som øker mer enn i andre land, sier Mathisen.