KRISTIANSAND: Jacobsen har analysert sørlandsk politikk i en årrekke, og han mener det er feil å se Grøvans seier over Eriksen som ren maktkamp og posisjonskamp. Det handler om politikk, mener han.

Dag Ingvar Jacobsen.

— Dagrun Eriksen har hatt betydelig støtte utover i Vest-Agder. Men i Kristiansand - det største lokallaget - sitter en meget konservativ ledelse. Denne ledelsen har foretatt et meget dristig valg. Det er oppsiktsvekkende og overraskende hvor sterkt de har brukt partipisken for å få det som de vil, sier Jacobsen.Han mener ledelsen i Kristiansand KrF driver meget høyt spill om de politiske veivalgene:

— KrF øker i oppslutning når de greier å favne liberale velgere. Den største velgermassen er i Kristiansand, og det er i den store byen de mest liberale KrF-velgerne befinner seg. Kristiansand KrF distanserer seg fra sine egne velgere når de går for Grøvan fra vestfylket framfor mer liberale Eriksen fra Kristiansand. Det er intet annet enn hasardspill, sier Jacobsen.Han mener det er interessant å se KrF i Vest-Agder opp mot KrF sentralt. På nasjonalt hold har Knut Arild Hareide flyttet partiet i liberal retning, sammen med Dagrun Eriksen, mens samme Eriksen vrakes hjemme.

— KrF har vært ridd av splittelse i mange år, men særlig de siste ti årene. De mest konservative går til Frp, de mest liberale til Ap og Venstre. KrF vil også neste høst ha Vest-Agder som sitt beste fylke. Men velgermassen eldes, og det rekrutteres ikke nye og liberale velgere.

Jacobsen mener valget mellom Eriksen og Grøvan er et rent politisk veivalg.

— Grøvan må ikke fremstilles som mørkemann. Han har vært en dyktig ordfører og er godt likt over hele Sørlandet. Kristiansand ville ha ham framfor Eriksen, som særlig i kjønnspolitikken, israelspolitikken og verdispørsmål har stått for et noe mer liberalt syn, sier Jacobsen.