LYNGDAL: For et par uker siden fant lokalhistoriker Magne Haugland uniformsrester i det han antok var en gammel russergrav fra andre verdenskrig. Han mener at restene kan knyttes til fem russiske fanger som ble begravd av tyskerne like etter forliset med Palatia i 1942. Torsdag var politi og arkeolog på Strandjord ved Lundegård for å undersøke om det var beinrester på stedet.

Fant ikke beinrester

— Vi fant ingen beinrester, forteller arkeolog ved Vest-Agder fylkesmuseum, Ghattas Sayjei.Et større område ble gravd ut på tre ganger tre meter, men det ble kun funnet uniformsrester på et område på 80 centimeter i diameter. Restene lå 1,20 til 1,50 meter nede i jorda.

— Dette er et for lite område til at det kan være en grav. Det er fysisk umulig at det kan ha vært begravd fem mennesker her, mener arkeologen.

Etter utgravingen sitter han igjen med to teorier.

Tror fangene skjulte spor

— Den ene teorien går ut på at det kan være en grav i nærheten og at beinrestene har blitt flyttet til et ukjent sted, mens uniformsrestene ble liggende igjen, forteller Sayjei.

Han har derimot mest tro på teori nummer to.

— Mest sannsynelig er det noen som har prøvd og rømme fra tyskerne, og som har måttet kvitte seg med uniformene som gjorde dem gjenkjennelige. Enten har de selv gravd ned uniformene, eller så ha de fått hjelp av noen som har kvittet seg med uniformene for dem, mener arkeologen.

— Dette er ett mysterium som førte til et nytt, sier Ghattas Sayjei videre.

Etterlyser tips

Lokalhistoriker Magne Haugland var til stede under utgravingen. Han er forundret over at det ikke ble funnet noen beinrester.

— Vi vil jo gjerne finne ut hva som har skjedd. Kanskje noen av Fædrelandsvennens lesere vet noe om disse uniformene og de fem russiske fangene, spør lokalhistorikeren.

Foreløpig stopper alle spor ved uniformsrestene som ble funnet i Strandjord.