KRISTIANSAND: "Petter" har allerede sittet noen uker i fengselet i Bergen. I dag utløper varetektsperioden. Derfor ble han fremstilt for varetektsfengsling, samtidig som retten også skulle ta standpunkt til de saker han har hatt liggende, og som ikke er rettslig avklart.

"Petter" kom til Kristiansand søndag. Mandag formiddag ble han fulgt til rettssal 1 av to arrestforvarere. Barnevernet var til stede fordi loven krever dette. Mor og far var til stede i egenskap av verger fordi "Petter" ikke er myndig. Advokaten til "Petter", Geir Kristiansen, var kommet fra Oslo for å bistå sin klient.

Etter at retten hadde avklart spørsmålet om forlenget varetekt, ble siktelsen mot 17-åringen behandlet, rent formelt i et nytt rettsmøte.

Politiadvokat Eirik Ramsland var til stede på vegne av påtalemyndigheten, fordi loven krever dette når det skal legges ned påstand om fengsel i over et år.

Tilstod alt

"Petter" tilstod alt han var siktet for. Det dreide seg stort sett om vinningsforbrytelser. Han brøt seg for eksempel inn i Kaktus blomsterforretning i Kristiansand natt til lørdag 1. september. Han kom seg inn ved å knuse et vindu, og utbyttet var noen tusjpenner. Kaktus har fremmet et erstatningskrav på over 8000 kroner etter innbruddet.

De fleste vinningsforbrytelsene er begått i ruspåvirket tilstand, enten etter bruk av alkohol eller narkotika.

"Petter" har stort sittet i varetekt siden desember i fjor. I mellomtiden har han også fått et par dommer. Han har fått det maksimale som er mulig å gi i samfunnsstraff, nemlig 420 timer. Nå omgjøres de tidligere dommene til en fellesstraff.

Ett år og fem måneder ubetinget

Påtalemyndigheten vil ha "Petter" i fengsel i et år og fem måneder. Han har allerede sittet nesten sju måneder i varetekt.

Forsvareren, advokat Geir Kristiansen, mente straffen var for streng. Han ba om at hans klient ble ansett på en atskillig mildere måte enn det påtaleadvokaten foreslo.

Nå er det opp til dommerfullmektig Ingulf Nordahl å ta standpunkt til straffeutmålingen.

Barnevernet famler

Om ti måneder skal "Petter" løslates fra ungdomsenheten ved Bergen fengsel, hvis påtalemyndigheten får det som den vil.

— Barnevernstjenesten har ikke evnet å komme opp med et tilbud til "Petter". De har ikke kommet i posisjon, sa advokat Geir Kristiansen i Kristiansand tingrett mandag formiddag.

Lederen av ungdomsenheten ved Bergen fengsel, Per Omdal, skamroste "Petter" for hans innstilling. Selv var "Petter" kjempefornøyd med de nesten to månedene han har sittet i varetekt i Bergen. Nå skal han over på soning, noe som medfører større forpliktelser i fengslet. I retten mandag var han forberedt på det. I retten fortalte "Petter" om en lang periode uten rus. Han er motivert for å fortsette på videregående skole, trene og forberede seg på et liv utenfor fengselet når han slipper ut neste år.

— Jobb og bolig er det viktigste for meg, sa gutten i retten.

— Barn skal ikke i fengsel. Bare unntaksvis, sa advokat Kristiansen.

— Og han blir løslatt så fort forholdene ligger til rette for det, slik det vurderes av Bergen fengsel, fremholdt Kristiansen i retten mandag.

Men Kristiansen mente at barnevernet famler, og må komme i posisjon for å ta vare på "Petter" når han løslates.