OSLO: 52-åringen har blant annet vært på ferde i Evje og Hornnes og Risør på Sørlandet. Til sammen har han bestilt et stort antall bygdebøker fra 21 kommuner over hele landet i perioden 2002 til 2007. Den 52-årige Oslomannens taktikk var å bestille bøker fra bokhandlere og deretter selge dem videre til antikvariater, som betalte han penger for bøkene.

Oppgav falske navn Det mannen ikke brydde seg om å gjøre, var å betale for bøkene han mottok. Han oppgav falskt navn til bokhandlerne på "kjøpere" som skulle betale summen han skyldte for bestillingene. De såkalte kjøperne viste seg etter nøye gjennomgang av folkeregisteret, å enten ikke eksistere eller vare døde for lenge siden.

Da bokhandlerne krevde penger for bestillingene, fikk de aldri summene betalt, og etter hvert fattet flere av dem mistanke. Også flere av antikvariatene 52-åringen handlet med ble skeptiske til mannen.

Solgte over 300 bøker Retten legger i dommen vekt på at svindelen innebærer store summer og er meget omfattende. Han har selv forklart at han hadde en "spesiell interesse" for slektsforskning.

Totalt 78 bestillinger ble effektuert, slik at deet til sammen ble sendt over 370 bøker til hans adresser. Han har i samme periode solgt over 300 tilsvarende bøker til diverse antikvariater. Retten anser det på bakgrunn av dette at mannen ikke hadde til hensikt å betale for de bøkene han bestilte og som han deretter solgte videre. Han har villedet ansatte i en lang rekke kommuner, bokhandlere og privatpersoner til å sende han bøker.

Må betale til Evje og Hornnes Nå er imidlertid slektsvindelen avslørt og 52-åringen er både dømt til fem måneders fengsel og til å betale 125.000 kroner i erstatning til bokhandlere i til sammen 21 kommuner, inkludert Evje og Hornnes.

Trolig blir det lenge til han får drive med "slektsforskning" igjen.