HestSongdalenSeks-syv dager i uka er hun i stallen en drøy mil hjemmefra minimum tre og en halv time. Hennes to døtre, Malin (13) og Marianne (11) er med på omgang. Familien har en hest og en ponni. Døtrene bytter normalt på å ri familiens ponni. I tillegg låner de en ponni når alle tre er ute på tur sammen.Da Anne-Kjerstin Lilletvedt var 10-11 år red hun hjemme i Råde i Østfold. Da hun flyttet til Kristiansand som 13 åring var hun innom en stall, men ble skremt hjem igjen av røykende ungdommer. Høsten 2005 kom hun igjen i kontakt med hestemiljøet som fôrvert. Det betyr at hun hadde ansvaret for å stelle hest og hesteboks en gang i uka. Hun ble bitt av basillen, og kjøpte sin første ponni, Bianca, i februar 2006. Ponnien ble for øvrig solgt i januar 2007. I påsken i fjor kjøpte familien Bonnie, en 13 år gammel dansk varmblodshoppe. Sist vinter, etter at Bianca ble solgt, ble ponnien Tango innkjøpt til døtrene. FANTASTISK.

— Både mine døtre og jeg syntes hest er fantastisk gøy. De er i ferd med å bli ungdommer, og det fine er at vi gjør noe sammen. Dessuten å opparbeide seg mestringsfølelsen på og med hestene. Vi har tatt det steg for steg. Fra å skritte, trave og galoppere med hestene til å hoppe hinder. Alle har deltatt på sin første konkurranse. Dette er bare gøy. Det må bare oppleves, sier mammaen fra Vågsbygd. Hun sprudler av tilfredshet. - Hva hadde alternativet vært, spør hun. - Det hadde for eksempel vært å gjøre en haug av ting hjemme som jeg ikke fordrar. Timene i stallen gjør meg i bedre humør. På hjemmefronten er vi annerledes organisert. Alle må ta et tak. Lage middag en dag hver og fordele oppgavene. Vi har diskutert å flytte fra rekkehuset og kjøpe nytt, eller fornye kjøkkenet. Alt taper mot hest, sier den entusiastiske rytteren. 10.000 I MÅNEDEN.

Anne-Kjerstin Lilletvedt har hatt noen runder på hjemmebane om pengebruken og hest. Hesten går alltid seirende ut. - Det er ikke akkurat en billig hobby og idrett. Budsjettet er 7000 kroner. Det går nok 8000 kroner måneden. La oss heller si 10.000 da! Innenfor det beløpet dekker vi oppstalling av hestene, veterinærkostnader, utgifter til hovsmed og sko til hestene, instruksjon, undervisning, klær til oss som rir og utstyr til hesten. Engangskostnader er kjøp av hestene og nødvendig utstyr som for eksempel sal er da holdt utenom. Hestene er blitt en del av huslånet, flirer hun.- Rideklær og ridesko er forbruksvarer, men jeg innrømmer glatt at det er lett å bli revet med på utstyrsinnkjøp. Butikken på stallen lokker stadig. Men hestene er verdt hver eneste krone. Tenk på hva du får igjen både fysisk og psykisk. Nå tråkker jeg opp bakkene jeg ikke klarte å sykle tidligere. Det er dessuten fantastisk stadig å lære noe nytt. Bare humringen og kneggingen fra hestene når de ser at vi kommer i stallen gjør at vi nesten smelter. Da betyr det ikke noe for meg at jeg ikke lenger har råd til nye og fine klær, sier hesteeieren.Neste store innkjøp for familien er hestehenger. Den koster minst 35.000 kroner ny. - Så har jeg tatt hestelappen. Førerkort for hestehenger. Det koster meg mellom 5000 og 6000 kroner.- Er dette en rikmannssport?- Det er vår familie det beste eksemplet på at hestesporten ikke er. Men det koster. Det er dyrt. Men du verden hvor rik du blir på opplevelser. Hestelivet har gitt oss livskvalitet. Før var det viktig å tenke på hvordan hus og hjem var innredet. Det er uviktig nå. Hjemme er det nok litt kutt i svingene. Det er gode pølser på bensinstasjonen i nærheten, sier Anne-Kjerstin Lilletvedt, vel vitende om at det ikke er hver dag middagen er like sunn som den kanskje burde være. PEDAGOGIKK.

De to døtrene til Anne-Kjerstin spiller begge håndball i tillegg til å drive med hest. - Det er viktig å delta på flere aktiviteter. Hest gir jentene nærhet til dyr. De lærer å ta ansvar. Hesteboksen på møkkes. Hestene må stelles. De lærer koordinasjon og motorikk, viktige elementer for innlæring og konsentrasjon. Som lærer tar Anne-Kjerstin med seg alle de gode argumentene for hest og ressursbruk, - i hvert fall når pengebruken diskuteres på hjemmebane. For der diskuteres pengebruken heftig. Ifølge Anne-Kjerstin Lilletvedt vinner alltid hestene og de tre jentene i familien.Tekst: Hallgeir Oftedalhallgeir.oftedal@fvn.no - 38 11 32 29