OSLO/AGDER: — Gjennom denne prosessen får man jo inntrykk av at Fædrelandsvennen ikke er en attraktiv bedrift å lede, sier Hans Geelmuyden.

Han er partner og ledende seniorrådgiver i Geelmuyden. Kiese. Og lite imponert over en prosess som ender med at begge de to finalistene i kampen om sjefredaktørjobben, trekker seg i siste liten.

Overrasket

  • Jeg er helt sikker på at de til slutt finner en glimrende leder, men er overrasket over at det skal være så vanskelig, sier Geelmuyden.

Han peker imidlertid også på at det er en krevende øvelse å finne en god leder for en mediebedrift som Fædrelandsvennen.

— Gode medieledere vokser ikke på trær. Og makten er jo her i Oslo. Med fare for å virke nedlatende er jo det som dere pusler med ute i distriktene av mindre betydning.

— I dette bitte lille landet er det i Oslo det skjer. Det er her gode redaktører vil være, sier Geelmuyden.

- Dramatisk

Styret har nå engasjert hodejegerselskapet Capita Search & Consulting for å finne Finn Holmer-Hovens etterfølger.

Førstelektor i journalistikk ved Mediehøgskolen Gimlekollen, Alf Kjetil Igland, er enig i at prosessen har vært skadelig for Fædrelandsvennen.

— Det er klart dette har vært uheldig. Også for omdømmet, som alle tillegger så stor betydning nå for tiden, sier Igland som selv jobbet 11 år i Fædrelandsvennen og har vært distriktsredaktør i NRK Sørlandet.

Han stiller seg undrende til at styret har valgt å konstituere administrerende direktør Lars Eik Torjussen som sjefredaktør, hvis ingen andre er ansatt innen 1. oktober.

— Det er dramatisk at ingen i det nåværende redaktørkorpset er funnet tunge nok til å vikariere en periode. I en avis er jo vanligvis nyhetsredaktøren eller politisk redaktør nestleder. At ikke noen av de i dette tilfellet har fått tillit til å vikariere, sender et signal utad om problemer internt i organisasjonen, mener Igland.

Han tror et slikt inntrykk kan gjøre det vanskeligere å få fram søkere i neste runde.

- Full tillit

Nyhetsredaktør Synnøve Skeie Fosse viser på sin side til at administrerende direktør, Lars Erik Torjussen, kjenner organisasjonen godt.

— Jeg har full tillit til at styret har gjort de nødvendige vurderinger, og tror en eventuell overgangsperiode vil gå helt fint.

— Men innebærer ikke denne beslutningen mistillit til dere i redaktørkollegiet?

— Jeg tolker det dit hen at styret vil stå helt fritt i forhold til fremtidige kandidater til sjefredaktørstillingen, sier Skeie Fosse.