Fire av dem får behandling ved spesialistsykehusene Rikshospitalet og Ullevål universitetssykehus, opplyser VG. De tre andre har vært innlagt ved Haukeland universitetssykehus i Bergen. Barna er i alderen 3-8 år. Tilstanden er stabil for samtlige, men det er for tidlig å si om de vil få varige nyreproblemer, opplyser overlege Tore Henriksen ved Ullevål universitetssykehus til NTB.

Vanskelig å spore

Nasjonalt folkehelseinstitutt vet ennå ikke hvilken bakterie det dreier seg om, eller hva som er smittekilden. De jobber nå med å kartlegge hva pasientene har gjort og hva de har fått i seg, for å finne fram til en mulig felles smittekilde.

Det er vanskelig å spore smittekilden fordi barna kommer fra forskjellige deler av landet. Tre er fra Oppland, og de andre kommer fra Hedmark, Hordaland og Sogn og Fjordane.

– Vi har aldri hatt et så stort utbrudd av dette i Norge tidligere. Dette er svært alvorlig, sier overlege Hans Blystad ved Nasjonalt folkehelseinstitutt.

HUS-syndrom

De seks barna er rammet av et såkalt HUS-syndrom som fører til akutt nyresvikt. Sykdommen begynner som en mageinfeksjon. For en liten prosentandel kan infeksjonen utvikle seg videre til HUS-syndrom. Blant dem som utvikler syndromet er det en dødelighet på 2-5 prosent, sier overlege i Folkehelsetilsynet Øystein Løvoll.

Smitten overføres vanligvis gjennom mat, ofte storfekjøtt, grønnsaker, upastaurisert melk eller vann. Den kan også smitte direkte fra person til person, eller ved direkte kontakt med dyr.