En mann er i Stavanger tiltalt for å ha drevet organisert menneskesmugling i perioden fra 2003 til april 2005. Virksomheten besto i å sørge for at vietnamesiske borgere ble giftet proforma med personer bosatt i Norge, slik at de deretter kunne søke familiegjenforening og få arbeids— eller oppholdstillatelse her, opplyser Rogaland politidistrikt i en pressemelding. Strafferammen for slik menneskesmugling er opp til seks års fengsel.

To menn er tiltalt for å ha inngått proforma ekteskap med vietnamesiske borgere for vinnings skyld, og ved dette ha hjulpet utlendingene til ulovlig innreise i Norge. De risikerer opp til tre års fengsel.

Falsk forklaring

To kvinner er i tillegg ilagt forelegg for å ha gitt uriktige opplysninger til norske utlendingsmyndigheter når de søkte oppholdstillatelse på grunn av familiegjenforening etter proforma inngått ekteskap.

Fire forskjellige politidistrikt har deltatt i den omfattende etterforskningen som startet i april 2005, i tillegg har Kripos og Politiets Utlendingsenhet bistått.

Flere siktede

Totalt har 25 personer hatt status som siktet i saken, og én person ble varetektsfengslet i april 2005 siktet for organisert menneskesmugling.

Straffesakene mot fem av de siktede har nå resultert i tiltale og forelegg, mens straffesakene mot de resterende 20 er besluttet henlagt på grunn av bevisets stilling.

I fem av de henlagte straffesakene vurderer utlendingsmyndighetene tilbakekall av arbeidstillatelse i Norge, men disse sakene er ennå ikke avgjort. Videre vurderer utlendingsmyndighetene i åtte andre tilfeller tilbakekall eller avslag på søknad om familiegjenforening i Norge på bakgrunn av informasjon som politiet har fremskaffet under etterforskningen.