SØGNE: En sivil politibil med tre politifolk hadde akkurat gjort seg ferdig med et oppdrag på Toftelandsveien i Søgne 6. oktober i fjor, da bilen ble passert av en Mercedes i uvanlig stor hastighet.

— Vi antok at bilen var stjålet og at den sivile politibilen ble gjenkjent, forklarte en 33 år gammel kvinnelig politibetjent i Kristiansand tingrett mandag.

Politiet tok derfor opp forfølgelsen, som startet i en 70-sone. For å ta igjen Merecedesen ble politibilen først presset opp i 140 kilometer i timen. Mercedesen, med den 22 år gamle tiltalte som fører, ble innhentet på Toftelandsveien før 50-sonen startet. Ifølge politisjåføren og hennes kollega holdt 22-åringen en hastighet på 100 til 110 kilometer i timen over en strekning på en snau kilometer i 50-sonen.

Selv nekter den tiltalte å ha kjørt så fort. Han innrømmer å ha kjørt 70 til 75 kilometer i 50-sonen. Sjåføren støttes av en jevnaldrende kamerat som var passasjer i bilen.

Minst 90 kilometer

Politiet har tiltalt 22-åringen for å ha kjørt minst 90 kilometer, etter å ha trukket fra sikkerhetsmarginen. Målingen ble gjort direkte fra speedometeret på politibilen, fordi hastighetsmåleren som var montert ikke var klargjort.

Mens den tiltalte sier at politiet holdt ujevn avstand under kjøringen, hevder politifolkene det motsatte.

— Det var øyekontakt hele tiden, fortalte de to politivitnene. Begge politifolkene opplyste at hastigheten lå jevnt på 100 til 110 kilometer i timen i 50-sonen før politiet til slutt slo på blålyset og stanset 22-åringen ved Søgne videregående skole. Politibilens speedometer ble straks etter kontrollert av NAF og funnet i orden.

22-åringen tenkte aldri på at han ble forfulgt av politiet.

— Først da jeg så blålysene forstod jeg at det var politiet, sa den tiltalte.

Han har hele tiden fastholdt at hastigheten maksimalt var 75 kilometer.

22-åringen er også tiltalt for å ha kjørt bil en snau måned etter fartsovertredelsen uten å ha førerkort.

Mistet «lappen»

Den tiltalte ble i fjor dømt for promillekjøring, og for falsk anmeldelse. Etter å ha kjørt utfor veien på Rige i Kristiansand meldte han bilen stjålet. Straffen ble 15 dagers ubetinget fengsel og 13.000 kroner i bot.

En måned etter at han fikk tilbake førerkortet ble han altså tatt for fartsovertredelsen i Søgne. 22-åringen er sterkt avhengig av sitt førerkort, og er nå uten inntekt fordi han må bruke bil i arbeidet.

Aktor, politiadvokat Johan Martin Kile, la ned påstand om ubetinget fengsel i 18 dager for 22-åringen.

Forsvareren, advokat Pål Minde, påstod frifinnelse for fartsovertredelsen, subsidiært at den tiltalte ble ansett på mildeste måte.

Retten ble administrert av dommerfullmektig Fredrik Haavind. Dom faller senere.