LYNGDAL: — Jeg var alene hjemme med våre fire barn og en ekstra femåring på overnattingsbesøk, da Trixi fødte en uke før beregnet. Gjett om jeg var stresset og glad da alt gikk bra under den nesten åtte timer lange fødselen?

Det sier Veronica Omestad. Med litt hjelp fra døtrene på fem, sju og ni år og telefonkontakt med mannen som var på jobb i Alta, klarte hun forrige uke å ta imot alle 14 valpene. De små firbeinte veide fra 300 til 450 gram, og fordelte seg på sju av hvert kjønn.

Det er ikke blitt mindre travelt på det idylliske småbruket på Gitlestein sju kilometer utenfor Lyngdal sentrum etter at vorstehvalpene kom til verden.

— Vi veier hver enkelt valp for å være sikre på at alle tar til seg nok mat. Moren har jo bare sju spener, og dermed må valpene bytte på å få melk. Annenhver time døgnet rundt bytter vi rundt på valpene, slik at halvparten kan få melk av gangen. Det passet godt at jeg nå har permisjon fra jobben for å være hjemme med vår fem måneder gamle sønn, sier Veronica Omestad.

— Det er ingen sensasjon at en hund får 14 valper og at alle vokser opp, men heller ikke dagligdags. Nå får vi se om vi får avsetning på dem. Vi var helt i Nord-Sverige for å pare Trixi, forteller matmor.

Moren til Trixi fikk for snart fire år siden et kull på 13 valper, men to av dem var dødfødte.

Familien Omestad har to voksne dachs og to vorsteh, og har i utgangspunktet ikke tenkt å beholde noen av valpene selv. Fuglehundene bruker de jakt på ryper og skogsfugl, litt kløv og hundekjøring. Vorsteh er ifølge Veronica Omestad en godmodig hunderase, og går godt sammen med barna.

Ekteparet Veronica og Arild Omestad som begge er lærere, har i tillegg til fire barn og for øyeblikket 18 hunder, også sauer og storfe på småbruket sitt.

torbjorn.witzoe@fvn.no