RANA: — Vi har satt sammen en ny gruppe dykkere som er på stedet nå. De skal begi seg ned i grotten enten i dag eller i morgen, sier operasjonsleder Jens Berget ved Helgeland politidistrikt til fvn.no søndag formiddag.

Politiet hadde søndag fortsatt ingen opplysninger om hvordan Grimstad-mannen omkom i grotten. De vet heller ikke nøyaktig hvor dykkeren befinner seg.

— Det vet bare dykkerne som dykket sammen med ham, sier Berget.

Farlige dykkerforhold

Onsdag ble det klart at spesialdykkerne som skal lete etter den omkomne, trengte flere dager for å forberede seg til søket.

— De skulle egentlig ha dykket etter mannen torsdag formiddag, men de gav beskjed om at de ville forberede seg bedre og dykke først på søndag, sa politiadvokat Pål-Henning Gabrielsen i Helgeland politidistrikt til fvn.no onsdag.

Grunnen er de vanskelige forholdene i den farlige grotten.

— Det er veldig vanskelig å få ham ut. Vi må sørge for at de som skal inn, er godt sikret, sier Gabrielsen.

Fant makkeren omkommet

Det var klokken 19.05 onsdag kveld at Hovedredningssentralen i Nord-Norge fikk melding fra Grimstad-mannens dykkekamerat om at vennen lå omkommet inne i et undersjøisk grottesystem i fjellet i Rana kommune.

— Dykkermakkeren konstaterte at mannen var død, på 75 meters dyp 1200 meter inne i fjellet. Vi sendte først ut et Sea King redningshelikopter i tilfelle det kunne bistå med noe, men dette er en svært komplisert operasjon der et helikopter ikke er til noen nytte, sier redningsleder Jakob Carlsen ved Hovedredningssentralen i Nord-Norge til Dagbladet.no.

Forbud mot grottedykking

Pluragrotten er Norges største vannfylte grottesystem, og dykking der blir sett på som spesielt krevende. Som følge av dødsulykken, er det nå innført forbud mot grottedykking i Rana kommune med umiddelbar virkning.

Politiet arbeider nå med å forberede så mye som mulig før spesialdykkerne kommer søndag.

— Vi har en formening om hvor den omkomne befinner seg, men vi vet ikke helt nøyaktig, sier Pål-Henning Gabrielsen.

Dødsårsaken ukjent

Hvordan Grimstad-mannen omkom, har politiet foreløpig ikke funnet ut.

Politiet vil foreløpig ikke gå ut med flere opplysninger om den omkomne enn at han er fra Grimstad og i tredveårene.

Fvn.no følger saken.