KRISTIANSAND: — Vi registrerer at egoismen på sjøen er tiltagende, sier koordinator for sjøtjenesten i Agder politdistrikt, Ove Austenaa. Han tilskriver de økte ulykkestallene en stadig økende mangel på forståelse for hvilken fare man som hensynsløs båtfører utsetter andre for.

— Det er tydeligvis en mangel på sosialintelligens og hensynstagen, kombinert med stadig større motorkraft på småbåt, sier han.

— Egoismen rår, og da oppstår det farlige situasjoner.

Raskere båter - Tidligere var lynkjappe skjærgårdsjeeper og digre cabincruisere et mindre hyppig innslag i livet på fjorden, men mange av de nye båtene gjør raskt 40 knop. Det er en voldsom hastighet å kollidere i.

Hittil i år har politibåtene på Agder kontrollert 3291 båter, en solid økning fra i fjor. Som et resultat i ekstra midler, har Agder politidistrikt kunnet sett inn flere ressurser både lengst øst og lengst vest i politidistriktet.

— Vi er glade for økte bevilgninger, og har i år hatt sterkt fokus på fart og promille. Det er foretatt hyppige promilletester som har resultert i at 57 personer er siktet for promillekjøring til sjøs.

Alvorlige ulykker Politidistriktet har hatt flere alvorlige ulykker med båt. Flere av hendelsene har synliggjort at fart, promille og mørkekjøring er en farlig kombinasjon.

— I løpet av sommeren har det vært mange klager fra publikum over båtførere som kjører for nær andre båter i stor fart. Dette har resultert i at folk blir redde, det oppstår farlige situasjoner og store hekksjøer skaper irritasjon og engstelse hos andre som ferdes på sjøen, sier Austenaa.

Denne problematikken relaterer seg vel så mye til forholdsvis store halvplanede båter, som til de mindre svært hurtiggående båtene.

— Vi vil oppfordre alle båtførere om holde seg oppdatert på hvilke regler som gjelder til sjøs, slik at sjøen kan bli et flott og trygt rekreasjonsområde for alle.

Reaksjoner totalt, frem til medio august 2006:

Flytemidler: 90 advarsler og 51 forenklede forelegg

Minstealder: 80 advarsler, 72 forenklede forelegg og 1 anmeldelse

Promille: 57 anmeldelser

Fart: 386 advarsler, 178 forenklede forelegg og 16 anmeldelser

Uaktsom ferdsel: 63 advarsler og 10 anmeldelser

Sjøv.regler: 8 advarsler, 1 forenklet forelegg og 2 anmeldelser

Lanternebruk: 197 advarsler, 22 forenklede forelegg og 7 anmeldelser

Vannscooter: 4 advarsler og 4 anmeldelser

Ulovlig fiskeredskap: 2 advarsler og 11 anmeldelser

Merkeregler: 10 advarsler og 47 anmeldelser

Fredningsbestemmelser: 16 anmeldelser

Nedsunket redskap: 1 advarsel og 2 anmeldelser

Ulovlig laksefiske: 2 anmeldelser

Kontroll større fartøy: 2

Førstehjelp: 4

Assistanse andre etater: 31

Assistanse andre båter: 66

Assistanse egne styrker: 28

Hittede båter: 15

Funn av stjålne båter: 28

Båtbrann: 1

Drukning: 1

Ordensforstyrrelser:27

Pågripelser: 23

Søk/redningsoppdrag: 23