IVELAND: Under slagordet "En festival for fangstmenn og deres kvinner" går Jaktstartfestivalen 2006 av stabelen på Iveland. Det er ildsjeler i Indre Agder Losbrødre som står bak arrangementet, som vil samle noen hundre jegere i Agder. Og kanskje noen fra Danmark.

— På festivaldagen 19. august vil det gå et eget jakttog gjennom Iveland, med skolekorpset i front, fulgt av jegere, hunder og familier i fullt jaktutstyr, sier Jan Haugland, informasjonssjef for festivalen.

Han mener det er på høy tid at også jakta får sin egen festival, og da må det selvsagt markeres i all høytidelighet, med ordfører Ole Magne Omdal som seremonimester.

— Jaktstartfestivalen er et arrangement som skal markere at ventetida er over. Denne vanskelige tida vi har hatt gjennom hele året er nå ferdig. Vi har gått gjennom en dyp dal med fastetid, endeløse dager med angst og psykisk slit er over.

Jaktfeber Haugland innrømmer gjerne at jaktfeber er en lidelse han er befengt med.

— Jeg har det hvert eneste år, det er ikke et rykte eller et sagn. Jeg opplever det sterkt. Jaktfeber karakteriseres ved svettetokter, søvnløshet, kløe i kroppen og en blanding av stress og uro. Det raser opp og ned innvendig i kroppen.

— Vi enser ferten av hva kuren må være?

— Jo, den eneste medisinen er å gå på jakt. Derfor blir starten på jakta en forløsning vi ønsker å markere, alle vi som er ofre for dette, for å kunne si: "Vi kom gjennom det i år også." Jeg var ute i skogen klokka fem natt til i går, da bukkejakta juridisk sett var i gang. I kveld var jeg ute og fikk en bukk. Kroppen tilta og blodet bruste, sier han.

Haugland går langt i å antyde at jaktfeber er et samfunnsproblem.

— Her vil jeg stille helseministeren til kort. Mange familier lider under dette, at et familiemedlem har sterke symptomer på jaktfeber. Man fungerer helt enkelt ikke som menneske, og det er en belastning for familien. Bør ikke helse-Norge inn og se på dette?

— Kanskje familieministeren også burde kobles på?

— Ja, hun og, sier Haugland, men understreker at det bak en humoristisk fasade befinner seg en ektefølt, dyp og seriøs kjærlighet til jakt, fiske og friluftsliv - selve drivkreftene bak festivalen.

Hjertefred - Jeg kjenner fred i hjertet når jeg tar de første skrittene ut i skogen, og det topper seg gjerne under selve jaktopplevelsen, det gir en ekstra shot av tilfredsstillelse.

Under festivaldagen vil det være jaktrelaterte stands, skytekonkurranse, auksjon, utstilling av utstoppede dyr, gevirbedømming med godkjente dommere på plass og salgsboder.

— Det kommer antagelig hundrevis av jegere til Iveland, sier Haugland, som forteller at festivalsjef Tor Olav Reiersdal er på sykkeltur i Danmark, der han benytter sjansen til å henge opp plakater til festivalen.

Les om festivalen på www.jaktstart.no