KRISTIANSAND/LILLESAND: Yndesdal ble av en enstemmig rett dømt for overtredelser av regnskapsloven, ligningsloven og skattebetalingsloven. Etter rettens syn grenset overtredelsene mot bruk av fengselsstraff, men under tvil kom retten til at en bot ville være en passende reaksjon.

Dommen ble i henhold til aktors påstand en bot på vel 87.000 kroner, subsidiært 30 dagers fengsel. I tillegg kommer 5000 kroner i saksomkostninger.

Retten så på manglende regnskapsføring som det alvorligste tiltalepunktet. I tillegg fant man det skjerpende at det hadde foregått over et relativt langt tidsrom, ni måneder. Retten fant ingenting i formildende retning.

61 år gamle Yndesdal er tidligere verken straffedømt eller bøtelagt. Den tidligere Frp-politikeren i Lillesand, som var leder av planutvalget, etablerte i 1998 enkeltmannsforetaket IT Kompetansepartner som drev med salg av opplæringspakker innenfor IT. Selskapet hadde lokaler på Lysaker og kontoradresse i Storgata !8 A i Lillesand. Virksomheten opphørte i desember 2002. – Ble politiker – Det ulykksalige var at jeg ble politiker i Lillesand. Dette tok altfor mye av min tid, sa Yndesdal i retten.

Skatteoppkreveren i Lillesand søkte vinteren 2003 om hjelp fra Interkommunal Arbeidsgiverkontroll for å få fremlagt regnskapene i firmaet. Yndesdal var vanskelig å få tak i, og til tross for gjentatte purringer ble ikke regnskapspapirene levert.

Yndesdal ble politianmeldt i 2004. Han ble flere ganger innkalt til politiet for å gi forklaring, men han møtte ikke. Et forelegg ble utferdiget i 2005, men Yndesdal vedtok ikke forelegget.

Retten finner det bevist at det ikke ble ført regnskap som til fredsstiller lovens krav. Papirer som Yndesdal la fram i retten, ble funnet mangelfulle av en spesialrevisor. Verken hovedbok eller årsregnskap var blant papirene.

Yndesdal unnlot å levere selvangivelse for 2002 og 2003, noe retten karakteriserer som en vesentlig overtredelse av ligningsloven. Retten finner det også bevist at han unnlot å sette inn forskuddsskattetrekk til skattefogden i Lillesand.

Yndesdal hadde ingen forklaringer på det hele, bortsett fra at selskapet gikk dårlig, og at han hadde en kollaps.