SANDEFJORD/KRISTIANSAND: — Jeg har ikke truet noen, sier Rolf Rune Forsberg, daglig leder i Hval Sjokoladefabrikk til fvn.no.

Det var lørdag at den kvinnelige butikksjefen av Sjokoladeriet i Kristiansand snakket på telefon med daglig leder av Hval Sjokoladefabrikk. Hun skal ha fortalt Forsberg at butikken ikke kunne holde åpent 17. mai på grunn av at ingen kunne arbeide.

Forsberg skal da ha sagt han skulle sparke samtlige ansatte hvis de ikke holdt åpent på nasjonaldagen.

Forsberg sier til fvn.no at det hele var en misforståelse.

— Det jeg mente å si var at hvis ingen kunne jobbe, måtte noen andre jobbe. Vi kan ikke holde stengt 17. mai, sier Forsberg.

- Arbeid på 17. mai ikke tillatt

— ”Arbeid på søn- og helgedager er ikke tillat, med mindre arbeidets art gjør det nødvendig,” står det i arbeidsmiljøloven paragraf 10-10, forteller Snorre Nordstrand, jurist i Arbeidstilsynet.

Dermed er det i utgangspunktet forbudt å jobbe på søndager, inkludert 17. mai. Det er imidlertid tillat hvis arbeidets art "gjør det nødvendig. "

Nordstrand sier at nødvendig arbeid for eksempel kan være arbeid på et smelteverk, på et sykehus, politiarbeid eller transportvirksomhet. Dette gjelder også butikker som har bestemt at virksomheten skal holde døgnåpent.

— I tilfellet med Sjokoladeriet kan ikke arbeidsgiver kreve at de ansatte jobber på 17. mai, fordi dette i utgangspunktet ikke er nødvendig.

Dermed må arbeidsgiver begrunne hvorfor arbeidet er så viktig at de ansatte må jobbe 17. mai.

— I prinsippet kunne arbeidstilsynet åpnet tilsynssak på at en bedrift ikke overholder arbeidstidsbestemmelsene. Men i dette tilfellet er det ikke aktuelt med en straffereaksjon, avslutter Nordstrand.

- En misforståelse

Rolf Rune Forsberg sier at Sjokoladeriet holder åpent 17. mai, fordi de ansatte nå har delt dagen seg i mellom.

— Stemmer det at du har sagt at samtlige ansatte skulle sparkes hvis de ikke jobbet 17. mai?

— Naturligvis ikke. Jeg har aldri brukt ordet sparket. Jeg har aldri sagt at de skulle miste jobben. Jeg har sagt at vi måtte ha åpent 17-mai, sier Forsberg.

— Men hvordan har det kommet frem at du har sagt dette?

— Det vet ikke jeg.

— Mandag ville du ikke kommentere saken. Hvorfor ikke?

— Det fordi saken er en intern sak. Nå har saken også fått dimensjoner som kan skape problemer.