AGDER: 27 prosent av de sysselsatte på Sørlandet sier nå at de er åpne for ny jobb, mens 9 prosent oppgir at de søker aktivt etter ny jobb. Til sammenligning sier 35 prosent at de vil bli værende i sin nåværende jobb frem til pensjonsalder. Tallene fremkommer i en fersk undersøkelse som Manpower har gjort om folks jobbskifter.

For agderfylkene innebærer dette at anslagsvis 45.000 av fylkenes 138.000 sysselsatte har skiftet arbeidsgiver.

Mange ledige jobber Det er noe oppsiktsvekkende, med tanke på at antallet ledige stillinger er rekordhøyt på Sørlandet nå om dagen. Likevel velger de fleste å holde seg innenfor de trygge rammene av sin faste arbeidsplass.

— Nå ser vi at mange sørlendinger ønsker å bli værende lenge i jobben: Mer enn halvparten forventer å bli værende i mer enn fem år, tre av ti i mer enn 10 år. Vi oppfordrer ingen til å si opp jobben sin, men vil minne om at det gunstige arbeidsmarkedet er en gylden mulighet til å skaffe seg en jobb i tråd med egne ambisjoner og verdier, sier regionsjef Audun Grønnestad i Manpower.

Lønnsomt å bytte jobb - Å skifte jobb er lønnsommere enn før: På landsbasis sier 56 prosent av dem som har skiftet jobb at de gikk opp i lønn, opp fra 48 prosent i fjor. Høyere lønn oppgis av hver sjette nordmann som årsak til forrige jobbskifte. Selv om lønn er viktig, er det likevel flere som sier at de skiftet jobb fordi de ville ha større utfordringer og bedre muligheter for faglig utvikling, sier Grønnestad.

Lønn og ambisjoner Større utfordringer, faglig utvikling og høyere lønn er også det viktigste ved fremtidige jobbskifter. Til sammen oppgis disse tre forholdene av 2 av 3 sysselsatte på Sørlandet. Mens 25 prosent på Sørlandet tror at et eventuelt skifte av jobb blir innad i samme virksomhet, tror 40 prosent at det blir hos en annen arbeidsgiver.

— Dette viser at arbeidsgiverne har et betydelig potensial for å legge til rette for karrierevekst i egen virksomhet. Et jobbskifte behøver slettes ikke å bli et skifte av arbeidsgiver, sier Grønnestad.

Manpower undersøkelse om jobbskifte er gjennomført av Perduco blant et representativt utvalg på 1000 personer i mars.