KRISTIANSAND: — Vi har fått inn tips om at en familie som opprinnelig kommer fra Øst-Afrika, ønsker å reise med sin mindreårige datter til hjemlandet for å få henne omskåret, sier politiinspektør Magnus Andreassen i Agder politidistrikt til Fædrelandsvennen.

Ifølge Aktuelt på TV Norge dreier det seg om ni år gammel jente fra en øst-afrikansk familie med norsk statsborgerskap, bosatt på Sørlandet.

— Etter å ha avhørt flere personer fra miljøet rundt denne familien, har vi bestemt oss for å avslå jentas passøknad. Vi har skjellig grunn til å tro at formålet med reisen vil være å omskjære datteren, altså begå en straffbar handling, sier Andreassen.

- Barbarisk

Politiinspektøren understreker at sørlandsfamilien i utgangspunktet er ansvarlige mennesker som er godt integrert i det norske samfunnet.

— De gjør ikke dette fordi de vil datteren sin noe vondt, men det er vanlig i kulturen de kommer fra. I Norge er omskjæring av jenter straffbart, barbarisk og totalt uakseptabelt. Og det er krystallklart at innvandreres kultur rundt dette ikke på noen måte kan aksepteres, sier Andreassen.

Politiet nekter å utstede pass til jente med bakgrunn i passloven. Det er sannsynligvis første gang noensinne i Norge at politiet stanser omskjæring på denne måten.

— Jeg kjenner ikke til noen tilsvarende saker i Norge. Det er ganske spesielt at vi bruker en forvaltningslov for å forhindre en straffbar handling. Forebyggende politiarbeid som dette, er det ideelle for oss.

Kjønnslemlestelse - Kvinnelig omskjæring er et viktig tema for oss i Flyktningehelsetjensten. Vi kommer i kontakt med mange kvinner som er omskåret før de kom til Norge. Det er vanskelig for kvinnene å snakke om dette dersom mannen deres er til stede. Men ofte er kvinnene alene med oss. Da snakker de gjerne åpent om temaet og de fleste sier at det er noe de aldri ville gjøre mot sin egen datter, sier helsesøster Else Roland ved Flyktningehelsetjenesten i Kristiansand til Fædrelandsvennen.

— Omskjæring, eller kjønnslemlestelse som jeg mener er en bedre betegnelse, er et overgrep mot kvinnen. I tillegg til at det kan forårsake alvorlige fysiske og psykiske men, frarøves jentene sin egen seksualitet, sier Roland.

Håper på rettssak

Familien kan anke politiets avgjørelse til Politidirektoratet. Dersom de også får avslag der, kan de velge å ta saken til retten.

— Jeg føler meg trygg på at de eventuelt vil få et avslag hos Politidirektoratet. Det ville vært en glede for politiet å føre en så prinsipielt viktig sak for retten, sier Andreassen.