MANDAL: — Jeg ble stadig sykere, og reagerte på nesten alt. Til slutt fikk jeg utslett av kremen som skulle hjelpe mot eksem, forteller Seyffarth.

I 1994 begynte Titti å anta at amalgam-fylling i tennene hennes var årsaken til sviktende helse. Hun hadde til da vært innlagt to ganger på hudavdelingen på Rikshospitalet i Oslo, og var ofte sykemeldt på grunn av eksem. Hun kontaktet derfor tannlege for å få fjernet amalgamet. To dager senere var hele kroppen hennes dekket av utslett.

— Jeg hadde ingen anelse om at det skulle slå ut så voldsomt. Da fikk jeg endelig bevis på at det er amalgam jeg reagerer på, sier hun.

Ble ikke trodd

Likevel ble hun møtt med skepsis fra helsepersonell og myndigheter.

— Jeg dro like etter til legevakta i Mandal, men ble ikke trodd, sier hun.

Bildene av utslettet er tatt tre dager etter at hun var på legevakta i Mandal. I notatene til legen i Mandal heter det «Infisert eksem på hendene og ellers noe i ansiktet og på ryggen». Hun måtte selv ta initiativ til å bli lagt inn på Vest-Agder sentralsykehus. I åtte måneder var hun sengeliggende.

— Noe av plagene jeg fikk var ufrivillige bevegelser i høyre arm, smerter i venstre arm, sviktende hukommelse, konstant trøtthet og øresus, forteller Titti.

Ikke før hun fikk medisinene DMSA begynte hun å bli frisk.

— Huden begynte å endelig å gro. Jeg ble sakte, men sikkert bedre, forteller hun.

— Helt frisk blir jeg nok aldri, sier hun, men forklarer at hun nå er mye friskere enn hun var før hun fjernet amalgamet.

Hjelper ikke

I Den norske tannlegeforeningen innrømmer de at amalgam kan være et problem for noen.

— Enkelte har helt klart problemer med dette. Mange har generelle og diffuse problemer som det er svært vanskelig å fastslå hva kommer av, sier informasjonssjef i Den norske tannlegeforening, Morten H. Rolstad.

Fortsatt brukes amalgam i enkelte tilfeller, men bruken er drastisk redusert.

— Det ble brukt i mangel på andre materialer, men i dag er alternativene ofte bedre. Amalgam har reddet betydelige mengder med norske tanngarder opp igjennom tidene, sier Rolstad.

Han sier at tannlegene følger retningslinjene fra Sosial- og helsedirektoratet om bruk av fyllingsmaterialer.

— Det er ingen ting som tyder på at å fjerne amalgam fra tennene er en vidunderkur. Rent faglig vil det være uforsvarlig å oppfordre til slike kostbare og omfattende tiltak uten at det foreligger sikker forskning som viser at det faktisk hjelper, sier han.

FAKTA

Amalgam

Det antas at 100.000 personer lider av amalgam-plager.

En undersøkelse viser at de fleste føler seg motarbeidet av helsevesenet.

Amalgam skal reduseres til et minimum.

KILDE: SOSIAL- OG HELSEDIREKTORATET