KRISTIANSAND: Justisminister Knut Storberget lover penger til overgangsbolig i Kristiansand når statsbudsjettet for neste år legges fram 7. oktober.

— Kristiansand er prioritert fra vår side. Dere har et fengsel som er sprengt og mangler muligheter for åpen soning, sier Knut Storberget til God Helg.

Han mener at politikerne nå må få fortgang i saken.

— De må vise litt «drive». Hvis lokalpolitikerne finner en beliggenhet for overgangsboligen, så vil de få penger til denne, lover Storberget.

Han ser for seg en løsning hvor man supplerer fengselet med for eksempel åpen soning på Evjemoen, og overgangsbolig i Kristiansand.

— På den måten vil Kristiansand få en allsidig kriminalomsorg, men vi er avhengig av at lokalmiljøet er med.

Før sommeren skal regjeringen legge fram en ny stortingsmelding om kriminalomsorgen. Denne vil legge vekt på å finne alternativer til fengsel og øke fokuset på rehabilitering av straffedømte. Norge har i dag seks overgangsboliger. Storberget ønsker seg flere.

— Vi trenger en kriminalomsorg som virker, og hvor ikke innsatte går ut fra fengselet med to bæreposer i hendene. Overgangsboliger og åpen soning fungerer som en gulrot for straffedømte og bidrar til at de kommer seg ut i arbeid, fastslår justisminister Knut Storberget.

— Kristiansand fortjener en overgangsbolig, sier regiondirektør Gudmund Idsø i Kriminalomsorgen region sørvest.

Han påpeker at mange fanger fra Sørlandet i dag soner i Rogaland, og at dette skaper utfordringer i forhold til tilbakeføring i lokalsamfunnet.

— Vi håper å få etablert en overgangsbolig i Kristiansand i løpet av neste år, sier Idsø, og legger til at det blir en utfordring for kommunen å finne et egnet sted for boligen.

Eiendomssjef Ole Dag Myhrstad i Kristiansand kommune jobber videre med lokaliseringen. Han vil ikke utpeke aktuelle steder ennå.

— Det viktigste var å få det politiske vedtaket i Formannskapet. Nå skal administrasjonen drøfte saken videre før vi kommer med konkrete forslag, sier Myhrstad.