VALLE: Kyrvestad leder Setesdal regionråd og er styreleder for forvaltningen av Setesdal Vesthei-Ryfylkeheiene landskapsvernområde. Sistnevnte har som hovedoppgave å sørge for at alle kommunene rundt det store landskapsvernområdet forvalter levevilkårene for Europas sørligste villreinstamme ensartet.

Det er som regionrådleder at Steinar Kyrvestad har tatt til orde for å gjøre Brokke-Suleskarveien til helårsvei.

— Kontroversielt og uheldig, sier daglig leder i sekretæriatet for forvaltning av Setesdal Vesthei-Ryfylke landskapsvernområde, Signe Sollien Haugå, om politiker Steinar Kyrvestads utspill.

— En helårsvei betyr jo at tiltaket vil være i strid med verneforskriftene. En eventuell endring av disse må skje ved kongelig resolusjon, sier seksjonsleder Olav Nordvarhaug i Direktoratet for naturforvaltning.

— Er det uheldig at det er styrelederen for forvaltningen av landskapsvernområdet som står bak initiativet om å bygge helårsvei i dette området?

— Jeg vil ikke kommentere enkeltpersoner, sier Nordvarhaug.

— Uheldig at Kyrvestad har tatt opp dette. Han sitter tross alt som leder av Setesdal Vesthei-Ryfylke. Det blir disse berømte hattene, sier Sirdals ordfører Thor Jørgen Tjørhom.

Tjørhom er bekymret for villreinens fremtid og kostnadene. Han mener samfunnet heller bør bruke penger på riksvei 9 og 42 enn Brokke-Suleskar.

— Jeg burde tatt i betraktning at det ligger i verneforskriftene at veien er vinterstengt da jeg gikk ut med dette, beklager Kyrvestad. Han understreker imidlertid at i forhold til villeinen vil situasjonen bli bedre enn i dag om det bygges helårsvei med miljøtunnel.

johs.bjorkeli@fvn.no