OSLO: Gjønnes-utvalget har jobbet med utredningen om hvordan forholdet mellom kirke og stat skal være i snart tre år og legger fram sin innstilling tirsdag neste uke. Dagsavisen har imidlertid fått tilgang til den mer enn 300 sider lange rapporten fra utvalget.

I utredningen foreslås det at staten skal ha hovedansvaret for å finansiere Kirken. Det skal foregå over statsbudsjettet som i dag, og regnes ut fra Kirkens medlemstall.

Men flertallet i utvalget mener Kirken er underfinansiert i dag. Det gir seg blant annet utslag i et milliardetterslep på vedlikeholdet av landets kirker. Derfor foreslås det en egen medlemsavgift som trolig delvis vil komme på toppen av statens bidrag.

Etter det Dagsavisen har grunn til å tro, ser man for seg at denne avgiften vil ligge et sted mellom 300 og 500 kroner per år. Med en avgift på 400 kroner, vil Kirken få inntekter på i underkant av 1,2 milliarder i året fra medlemsavgiften. Staten skal likevel betale alle lønnskostnader for prester, kirketjenere og organister. I dag er det kommunene som betaler dette.

Videre foreslår utvalget at kommunene skal betale for bygging, forvaltning, vedlikehold og drift av kirkebygg. (©NTB)