KRISTIANSAND: — Vi har bedt om en ekstrabevilgning på om lag 18 millioner kroner, i tillegg til de 9,7 millionene vi har på budsjettet for vintervedlikehold, opplyser stabsleder Harald Øvrevik i ingeniørvesenet.

Snøfallet i fjor vinter kostet kommunen 23,2 millioner i snørydding og reparasjoner etter en mengde brøyteskader.

Årets snøvinter ble enda dyrere: 27,5 millioner. Per innbygger blir det 360 kroner, omtrent prisen av ei sørlandsskuffe.

Dårlig kjent

Ingeniørvesenet har fått inn 270 skriftlige meldinger om brøyteskader, 140 av dem fra den største sonen (Gimlekollen, Fagerholt, Kongsgård II, Randesund, Søm, Hånes og Tveit).

Dertil kommer utallige telefoner, og kommunens folk har selv oppdaget mange tilfeller. Til sammen over 400 skader.

Det gikk hardt ut over stakittgjerder, murer, og i noen tilfeller biler og hus.

— Vi var tvunget til å ta inn brøytemannskaper som ikke var kjent i områdene. Dessuten var det et veldig tidspress. Kravene var tøffe fra både politikere og publikum, forklarer driftsleder Einar Fossestøl i sone øst.

Brøytet for 14 mill.

I de tilfeller der skadene skyldes direkte påkjørsel, har kommunen erkjent ansvar. Der gjerder eller murer har bøyd av for snømassene, har erstatningen sittet langt inne.

— Noen få har forsøkt å utnytte situasjonen ved å kreve for eksempel en dårlig mur reparert, anslår Fossestøl.

Selve brøytingen kostet 14,4 millioner, mens brøyteskader foreløpig er anslått til 2,5 millioner, bortkjøring av snø 2,6 mill., beredskap 3,0 mill., strøing, salting og vedlikehold av utstyr 5,0 mill.

— Det koster samfunnet langt mer om alt stopper opp, så sånn sett er dette småpenger, mener avdelingsleder Per Kjelsaas i ingeniørvesenet.