KRISTIANSAND: — Man setter ikke en 16-åring i fengsel i Norge før alle alternative løsninger er prøvd. Det viktigste er å få vedkommende til å avstå fra videre kriminalitet. Setter man en 16-åring i varetekt, kommer det ut igjen en ung mann med nye bekjentskaper som ikke er gode for ham, sier advokat Sveinung Johnsen.

Tilstod 16-åringen tilstod lørdag de to ranene torsdag kveld. Han ble pågrepet i et hus i Farsund.

Denne 16-åringen er inne i en svært aktiv periode med alvorlig kriminalitet. Han møtte tirsdag i forrige uke i Kristiansand tingrett tiltalt for væpnet ran av bensinstasjonen Shell på Vestnes i Mandal, tre tilfeller av vold mot en lyngdøl, skremmende adferd på barnevernsinstitusjonen St. Hansgården og grovt tyveri fra et hus i nabolaget der han bor.

Påstand om ett års fengsel Aktor la tirsdag ettermiddag ned påstand om fengsel i ett år, hvor han skulle sone to måneder bak murene. 16-åringen skulle etter at rettsmøtet var over tirsdag, overføres til en barnevernsinstitusjon i Tønsberg hvor han er tvangsplassert. Men 16-åringen stakk fra tinghuset i Kristiansand.

Fredag kom dommen på 360 dagers samfunnsstraff for 16-åringen. Da hadde han allerede gjennomført to nye væpnede ran.

Kjøpte leketøyspistol Allerede tirsdag var han i gang med planleggingen av disse nye ran. Han bestemte seg for å gjøre det i Farsund-distriktet, fordi han hadde lest i media at det er lite politi der. Så kjøpte han en leketøyspistol, skaffet seg en kjeledress og dro til Vanse-området. Der ranet han først iført finlandshette KIWI-butikken og så en kiosk like ved. Han skal ha planlagt å rane ytterligere to steder, men droppet det.

— Han har tidligere klart å forholde seg til fengslingssurrogater i to ganger to uker. Da fikk han ikke lov å forlate St. Hansgården uten i følge med voksne. Det overholdt han. Derfor må han få samme type fengslingssurrogat nå, sier Sveinung Johnsen.

— Vi har prøvd alt. Nå begjærer vi fire ukers varetektsfengsling, sier politidadvokat Terje Kaddeberg Skaar.

Kjennelsen er klar klokken 15.00 mandag. Det er da blitt tatt stilling til om 16-åringen skal varetektsfengsles.