Norsk Naturovervåking videofilmet sist sommer laksesmoltens vandring i Aurlandselva i Sogn og Fjordene. Resultatet viste at tidligere beregninger av fiskemengden kan være mer enn ti ganger for høye. Er tallene som kom frem etter forskningen i Sogn og Fjordane representative for hele Norge, kan man se bort fra omtrent alle tidligere bestandsgranskinger i norske lakseelver.

— Vi har ikke noe frykt for dette. Vi følger med bestandene fra år til år – og mener vi har bærekraftige bestander som tåler beskatning, sier seniorrådgiver Ørnulf Haraldstad hos Fylkesmannen i Vest-Agder til fvn.no.

Han får støtte av seniorrådgiver i Aust-Agder Fylkeskommune, Dag Matzow, som satt ved siden av Haraldstad da fvn.no ringte.

Likevel mener Haraldstad at den nye undersøkelsen er interessant.

— Vi overvåker mengden av lakseunger i elvene hvert år, og de har vi god kontroll på. Men vi vet ikke eksakt hvor stor gytebestandene er. Det pågår nå et arbeid i regi av Direktoratet for naturforvaltning for å finne fram til gytebestandsmål for norske laksebestander. Sørlandselver er med i innledende fase av dette arbeidet, sier han.

Seniorrådgiveren forklarer at undersøkelser de siste årene har gitt bedre kunnskaper om laksesmolt i sørlandselvene.

— Vi har hatt en veldig god overvåkning, ikke minst av lakseunger, siden vi fikk tilbake laksebestandene i perioden etter 1985, sier Ørnulf Haraldstad.