SANDHAUG: Brannvesenet har lagt en sandhaug ved tankbilen for å begrense lekkasjen. Foto: Nils Hidle

Se video fra TVSør om saken her LILLESAND: — Veien åpnet for trafikk klokken 19.30, men vi har skiltet ned farten ved stedet til 50 km/t og satt opp varsel om glatt veibane. Vi oppfordrer selvfølgelig folk til å kjøre forsiktig i området, sier operasjonsleder ved Agder politidistrikt til fvn.no.

Omkjøringen som ble satt opp via Birkeland etter uhellet skapte store kødannelser i retning Oslo på E18 onsdag ettermiddag. Mange forstod ikke hvor de skulle kjøre, og det skapte derfor trøbbel for en del bilister.

Politiet startet ved 17.30-tiden bergingen av tankbilen. I firkant hadde den blitt tømt for diesel. Når bilen er berget, skal veibanen spyles. Bergingsarbeidet tok noe lenger tid enn planlagt. Politiet opplyser at tankbilen nå er sendt til Statens Vegvesen for videre sjekk, og at foruensningstilsynet allerede har vært ute og utført gravearbeid i forhold til sikring på velt-stedet.

Se bildeserie her

Uoppmerksom sjåfør

  • Vogntoget kjørte av veien like før klokken 12 onsdag, og ble liggende delvis i grøften og på veibanen. Ifølge politiet hadde vogntoget 9000 liter bensin og 30.000 liter diesel i tankene.

Sjåføren var uoppmerksom og fikk det ene hjulsettet utforbi veien. Han traff en fjellskrent, og kjørte ut på andre siden av veien, sier operasjonsleder Frank Solås ved Agder politidistrikt til fvn.no.

Det gikk hull på en av tankene i ulykken, og det er fra den at de 4000 litrene rant ut. Brannvesenet har nå tømt tanken.

Det ble jobber med å samle opp, absorbere og hindre at drivstoffet spredte seg.

I fjellveggen

Dieselen rant nedover mot en bekk, og politiet fikk plassert en sandhaug bak vogntoget for å begrense lekkasjen. Brannvesenet har også stilt med septikbiler for å suge opp drivstoffet.

Miljøvernavdelingen ved Fylkeshuset i Lillesand frykter at drivstoffet skal lekke ut i Fjelldalselva i Lillesand og skade ørretbestanden.

Hun er nærmeste nabo til stedet, og tankbilen ligger bare 20-30 meter fra huset hennes. Vogntoget var på vei østover mot Lillesand da sjåføren mistet kontrollen ved Fjeldal like før innkjørselen til Kosvik.

— Tankbilen krysset veien og kjørte rett i fjellveggen. Selve hengeren står fortsatt i veibanen, mens førerhuset har gått i fjellet, sier Ødegård, som ikke selv så ulykken.

— Jeg hørte det smalt. Jeg trodde først det var torden eller sprengning i forbindelse med arbeidet med den nye veien, sier hun.

Sjåføren, en 48 år gammel mann fra Grimstad, skal ha kommet seg fysisk uskadet ut av vogntoget.

Omkjøring

Det var etter ulykken lang kø i begge retninger på E 18, og politiet skiltet omkjøring via Birkeland.