KRISTIANSAND: Bilbeltekontrollene som avholdes i Kristiansand mandag og tirsdag kveld er en del av en landsomfattende kampanje Statens Vegvesen gjennomfører denne uka. Kontrollørene vil i hovedsak være ute på kveldstid, da de vet av erfaring at det oftest er da de yngste bilførerne er på veiene.

— Vi vil holde kontrollene i 50-soner på noen av de mest traffikkerte strekningene rundt byen. Det vil være observatører som fanger opp bilister som kjører uten belte. De vil ha kommunikasjon med kontrollpostene, som deretter kan stoppe bilene, sier Kåre Simonsen i Statens Vegvesen.

Av erfaring er det unge bilførere i alderen 18 til 25 år som er mest utsatt for ulykker, så derfor er utgangspunktet for kampanjen å favne disse.

— Denne aldersgruppen viser seg å ha større sjanse for å bli utsatt for ulykker enn noe eldre bilister. Ofte kommer det som en konsekvens av uerfarenhet, overmot og at de tror de er flinkere enn de egentlig er, sier Simonsen.

Han presiserer likevel at alle som blir observert uten bilbelte, uansett aldersgruppe, vil bli stoppet og bøtelagt. Det er ingen klar tendens til at unge bilførere er dårligere til å bruke bilbelte enn eldre.

— Bilbelte-synderne er spredt over store aldersgrupper. Det er også mange bilister i 40-50 årene som er dårlige til å bruke belte, sier Simonsen.

Blir man stoppet uten bilbelte, er det faste gebyret 750 kroner.