LINDESNES: — Hesteinteressen har vært eksplosiv i Norge de siste årene, og spesielt på Sørlandet. Antallet hester har økt enormt, og spesielt blant unge jenter, sier hovslager Stefan Steinthorsson, som livnærer seg gjennom firmaet Stefans Hovslageri i Søgne.

— Markedet er godt for hovslagere i dag, og det ser vi blant annet ut fra at det er flere hovslagere nå enn bare for få år siden, sier han. Lørdag skiftet han ut hestenes skotøy på Skoies hestefestival, på Tredal i Lindesnes kommune. Festivalen samlet godt over tusen mennesker, hvor de fleste av dem var unge jenter med en unik interesse for hester.

Fullstendig hektet

  • Vi har fullstendig hestedilla. På en skala fra en til hundre, så er hester 101. De er så skjønne, og så kan man gjøre så mye med dem, forteller venninnene Marthe Svardal (11), Ellen Rekdal (10) og June Naglestad (11). Jentene kommer fra Konsmo, og har en drøm som de håper kan oppfylles i løpet av sommeren.

— Ingen av oss har hest, så det er det vi ønsker oss mest av alt. Heldigvis har tanta til Ellen en hest. Den steller vi så ofte vi kan, sier de.

Etter timer med ponnigalopp, sprangstevne og hesteshow, var det en smørblid festivalsjef som snakket med avisen.

— Ja, jeg går bare rundt her og smiler. Besøket var helt fantastisk, selv om det begynte å regne ut på dagen, sier Edmund Skoie, om festivalen, som på rekordtid har bygd seg stor.

— Dette er tredje gang vi har Skoie hestefestival. Jeg tror vi fanger de brede folkemengdene med opplegget vi har. Vi har fått et eget miljø, sier han.

Suksessbedrift

Familien har sin egen hestebedrift, med utstyrsbutikk som har åpent daglig. Skoie forteller at de har fem-seks ansatte, og bedriften omsatte for 15 millioner i 2006. Butikken nyter godt av den store hesteinteressen i landsdelen.

— Det er en veldig interesse, og veksten i antall hester har skutt i været. Det skyldes to ting: Folk har rett og slett mer penger i dag, og mange gårder er blitt lagt ned på grunn av ulønnsom drift. Da blir det lett å finne steder til hester, sier Skoie.

Grillmester Alv Vinsjerui sto maten under gårsdagens festival. To helstekte griser mettet samtlige festivaldeltakere.

— Dette smakte helt nydelig!, utbrøt speaker Roger Haeselich, som prøvesmakte det nygrillede kjøttet.