OSLO: Kommersielt press på barna, en uheldig vinnerkultur og feil geografisk balanse i Melodi Grand Prix junior er årsaken til at Norge, Sverige og Danmark ikke lenger vil være med i den europeiske finalen. Dette besluttet NRK sammen med Sveriges Television og Danmarks Radio tirsdag.

– Det blir to eller tre norske sanger som går videre til den nordiske finalen som vi arrangerer i Stockholm i november, sier programsjef Kalle Fürst i NRKs barne— og ungdomsavdeling til NTB.

Den europeiske finalen som Norge har trukket seg fra, arrangeres i Romania.

Antallet finalister fra Norge avhenger av om også Finland blir med i den nordiske finalen i november. Fra neste år blir trolig også Island med.

Maria Isabel

Dermed får ikke bare én, men kanskje tre unge deltakere sjansen til å reise til Sverige. Mange av de tolv jentene og guttene som står bak de ti finalesangene som skal konkurrere i Oslo Spektrum lørdag, er nok glade for denne beskjeden.

– Spanske Maria Isabel som vant på Lillehammer i 2004 er en stor artist. Men hun har blitt kjørt mer eller mindre kontinuerlig som artist det siste året. Hvor heldig er det for en tiåring, spør Fürst og svarer:

– Jeg er sikker på at det ikke er så veldig sunt for barn.

Den europeiske kringkastingsunionen (EBU) greide ikke å få på plass tre viktige forandringer, som var betingelsen for at de nordiske landene fortsatt ville være med.

Norge krevde blant annet en egen superfinale, slik at ingen risikerer å måtte reise hjem med null poeng.

– Det er ikke særlig stas når du er mellom åtte og femten år. Selv Jahn Teigen blir fortsatt husket for sine null poeng tretti år etter, sier Kalle Fürst.

Tyskland mangler

I tillegg er det en feil geografisk balanse blant deltakerlandene, mener NRK. I dag er det få av de sentrale europeiske landene som er med. Blant annet er verken Frankrike, Tyskland, Østerrike, Sveits, Polen eller Italia med i MGP junior.

– I tillegg ønsker vi å være helt sikre på at barna ikke blir utsatt for altfor sterkt kommersielt press. Sånn som det er i dag, blir det opp til hvert enkelt land, og der er det veldig ulike kulturelle oppfatninger. Det å slite ut unger i åtte- til tiårsalderen med det å være artist på heltid i et helt år, det er ikke særlig gunstig, synes vi. Vi vil ikke være med på et arrangement som legger opp til en slik mulighet, sier Fürst.

Norge har hatt en treårskontrakt med EBU om deltakelse i den europeiske finalen. Det er denne avtalen som nå er gått ut og som Norge ikke ønsker å fornye på dagens betingelser.

Ifølge NRK ble Melodi Grand Prix junior utviklet av Danmarks Radio. NRK har deltatt siden 2002. Programmet ble ett år produsert som en nordisk samproduksjon, men i de siste tre årene har EBU produsert sendingen som en europeisk finale, Junior Eurovision Song Contest.